FOTO Alegeri prezidenţiale 2014: Scrutinul în comuna lui Ponta. Discuţii politice la o „tablă“, în cârciuma din centrul comunei Baia de Fier

FOTO Alegeri prezidenţiale 2014: Scrutinul în comuna lui Ponta. Discuţii politice la o „tablă“, în cârciuma din centrul comunei Baia de Fier

Pensionarii au făcut puţină politică la o „tablă", în birtul din centrul comunei

În comuna gorjeană Baia de Fier, acolo unde Victor Ponta îşi are domiciliul în actul de identitate, primul tur al ALEGERILOR PREZIDENŢIALE 2014 s-a desfăşurat la fel ca viaţa localnicilor, adică în linişte.

Ştiri pe aceeaşi temă

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014

În comuna Baia de Fier au existat trei secţii de votare la care localnicii au putut să-şi exprime opţiunea electorală la ALEGERILE PREZIDENŢIALE 2014. Secţiile 129 şi 130 s-au aflat în clădirea Şcolii generale, aflată peste drum de sediul primăriei.
 
„Nu au fost înregistrate incidente. Alegătorii au fost liniştiţi. Nu au fost înregistrate cereri pentru urna mobilă şi nici pentru însoţitori. S-ar putea ca numărul celor care votează pe liste suplimentare să fie mai mare, pentru că în localitate sunt multe pensiuni şi sunt mulţi turişti, mai ales că în zonă este şi Peştera Muierii“, a spus Vasile Popa, preşedintele Secţiei de votare nr. 129. 
 
 
Peste drum de Şcoala generală l-am întâlnit în faţa sediului primăriei pe Dumitru Turbăceanu, primarul comunei Baia de Fier, care se întreţinea cu unii localnici. „Votul se desfăşoară legal. În comuna Baia de Fier oamenii se ocupă, în general de creşterea animalelor, horticultură, pomicultură şi de turism. Din păcate, mina de grafit nu mai funcţionează din 1996. Sper că va fi redeschisă pentru că au fost investitori străini interesaţi să o redeschidă.În Baia de Fier, în 1985-1986, aproximativ 1000 de persoane lucrau la mina de grafit şi la fabrica de cherestea. E îmbucurător că s-a dezvoltat turismul. Mai sunt încă cinci-şase pensiuni care vor mai fi deschide pe lângă cele existente.
 
 
Cea mai mare investiţie din comună care se va realiza constă în reablitarea sistemului de alimentare cu apă şi introducerea canalizării. Proiectul are o valoare de peste 13 milioane de lei“. 
 

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014

Alegătorii încă mai speră
 
Una dintre cele mai bătrâne alegătoare din Baia de Fier încă mai speră că se va schimba ceva, în urma votului de duminică. „Eu cred că se vor schimba lucrurile că de asta am venit să votez. Un vot contează“, a spus Floarea Jitaru, în vârstă de 83 de ani. Aceasta a venit însoţită de nora sa, Mariana Jitaru, care crede localitatea va avea de câştigat dacă Ponta va fi ales preşedinte: „Sper să fie mult mai bine în viitor, şi nu pentru noi, care am trecut prin viaţă, ci pentru binele copiilor noştri. Să aibă şi ei o viaţă mai bună. Sunt foarte optimistă. În speranţa că va fi mai am ajutat-o şi pe mamaia să vină la vot. Pentru noi, băieşii, va fi o mândrie ca Ponta să fie preşedinte. Categoric şi viaţa noastră se va putea schimba“. 
 
 
Dumitru Andronescu, 72 de ani, este pensionar şi se ocupă de creşterea animalelor. Acesta spune că nu va mai veni să voteze dacă va fi dezamăgit şi de această dată: „Fiecare votează pe care are încredere şi ar putea face ceva. Trebuie să se schimbe ceva că dacă nici acum nu se schimbă, dracu va mai veni să voteze. Nu am lipsit niciodată de la vot. Mă ocup de creşterea animalelor“. 
 

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014  

 
La o „tablă“, după vot, la cârciumă
 
Un grup de pensionari s-a oprit după vot la cârciuma din centrul localităţii, unde au „încins“ o „tablă“. 
Ion Purcariu, 63 de ani, pensionar, şi fost şofer, este cel mai bun şi nu a fost scos de nimeni de la masă. Nu prea mai are încredere în politicieni, şi nici măcar în Victor Ponta: „Dacă poporul vrea să fie bine, va fi bine, dacă nu, tot rău va fi. Nici nu mai ştim şi noi încotro s-o mai luăm de bine ce suntem. Nu contează că are Ponta o casă aici, contează nivelul de trai al oamenilor, care nu s-a îmbunătăţit. Omul să trebuie să trăiască bine, că aşa poate să le facă pe toate. Eu nu am încredere că, dacă iese Ponta, în Baia de Fier se va trăi mai bine. Cum va fi în toată ţara aşa va fi aici. Viitorul preşedinte trebuie să facă ceva pentru om“. 
 
 
Constantin Firigean, 80 de ani, un alt jucător de table îşi aminteşte cu nostaligie de vremurile apuse: „La Baia de Fier au fost mii de muncitori care lucrau la mina de grafit, la exploatările forestiere la fabrica de cherestea. Acum nu mai sunt locuri de muncă decât la cârciumă“. 
Valerian Banu, adversarul lui Ion Purcariu la table, este mult mai tranşant: „Ponta nu a făcut nimic în doi ani şi jumătate. Băsescu un scandalagiu şi Ponta un nepăsător“. 
Vedeţi ce vorbiţi că poate ajungeţi după gratii. S-a dat la televizor că astăzi nu e voie să vorbeşti politică“, a intervenit să mai calmeze spiritele o bătrână care consuma o bere în birt. 
 

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014

La Peştera Muierii a fost pustiu 
 
La Peştera Muierii, turiştii nu au găsit pe nimeni, deşi sunt trei ghizi, angajaţi ai primăriei. „Nu ne aşteptam să nu găsim pe nimeni , mai ales că am văzut pe internet că este program şi sâmbătă, şi duminică. Am venit din Bucureşti împreună cu mai mulţi prieteni. O să mai aşteptăm puţin că poate îl votează pe Ponta fericiţi şi vin la peşteră pe urmă ca s-o deschidă. Nu se poate să vin cu prietenii şi să încerc să le vând pielea ursului, dar această să nu fie. Sper să ne întoarcem până deseară în Bucureşti ca să votez, pentru că nu vreau să fiu trecută pe listele suplimentare“, a spus Oana Pîrvulete, turist din Bucureşti. 
 

 

Imagini din aceeasi galerie
 • Alegerile s-au desfăşurat în Baia de Fier fără evenimente 
 • Trei secţii de votare au fost amenajate în Baia de Fier
 • Oamenii au venit să voteze după slujba religioasă
 • Dumitru Turbăceanu, actual primar şi fost preot
 • Secţia de votare se află chiar peste drum de sediul primăriei 
 • Floarea Jitaru, 83 de ani, a venit să voteze ajutată de nora sa
 • Birtul din centrul comunei Baia de Fier a fost plin de clienţi, ca într-o zi de duminică
 • Unii dintre alegători s-au oprit la birt după ce au votat
 • În comuna Baia de Fier există aproximatv 20 de pensiuni
 • Ponta la copiat pe Dan Diaconescu în privinţa mesajului şi al bannerelor 
 • La Peştera Muierii nu a fost niciun ghid 
 • Peştera Muierii a fost închisă în timpul alegerilor 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările