Fost secretar de partid, face bani din creşterea struţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Felix şi Otilia trăiesc de 12 ani pe Dealul Corşorului, din comuna Roşia de Amaradia, împreună cu puiul lor Marcel, care are vârsta de un an şi o greutate de 100 de kilograme. Este vorba de trei struţi, cele mai mari păsări lume, care trăiesc într-un ţarc special amenajat şi au la dispoziţie două hale, una pentru iarnă, iar cealaltă pentru perioada de vară.

Este înconjurat numai de pădure şi de vegetaţie, iar prietenii cei mai buni sunt animalele din gospodărie, pentru că cei mai apropiaţi vecini se află la o distanţă de peste un kilometru. Marcel Negrea este foarte ataşat de struţii săi şi crede că aceştia pot să fie chiar păsări de pază pentru că este convins că oricine ar încerca să-i facă rău păsările l-ar apăra. Struţii îl recunosc imediat şi vin la el fără niciun fel de teamă. Între om şi cele mai mari păsări din lume există o legătură foarte solidă. Struţii pot fi însă şi foarte periculoşi. Lovesc în general cu piciorul, iar lovitura poate să fie fatală. Marcel Negrea a fost atacat o singură dată de struţi, atunci când s-a dus la ei după ce consumase alcool. Struţii sunt foarte sensibili la mirosul emanat de băuturile alcoolice şi nu şi-au m-ai recunoscut stăpânul. Prima dată l-a atacat masculul şi apoi femela. Nu şi-a pierdut firea şi a reuşit să scape nevătămat. „Am fost atacat de mascul şi apoi a venit si femela. Nu m-au mai recunoscut. Am luat masculul de gât şi l-am strâns până când am crescut. Am reuşti să scap“, ne povesteşte Mircea Negrea.

Ferma lui Marcel Negrea, un punct de atracţie

Ideea de a amenaja o fermă de struţi i-a fost dată, în anul 1998, de către un fost coleg facultate stabilit în Ungaria. Acesta a fost convins imediat să înceapă această afacere, pentru că ar putea să-i aducă profituri foarte mari. Aşa că a venit acasă şi a început imediat amenajarea ţarcului şi a celor două hale pentru iarnă şi vară, iar apoi a mers în Ungaria la prietenul său de la care a achiziţionat trei păsări. Marcel Negrea a lucrat ca inginer la Combinatul Siderurgic din Hunedoara, care s-a închis, iar el a fost disponibilizat. Din banii primiţi sub formă de plăţi compensatorii şi din economiile pe care le avea a cumpărat trei perechi de păsări. Apariţia struţilor africani pe Dealul Corşorului, undeva la graniţa dintre judeţele Gorj şi Vâlcea, într-o zonă aflată în administrarea Primăriei comunei Roşia de Amaradia, a stârnit curiozitatea localnicilor din satele învecinate, care erau obişnuiţi cu animalele şi păsările traţionale, astfel că mulţi au venit să vadă minunea. Şi acum, la gospodăria lui Marcel Negrea vin mereu vizitatori, în special grupuri de elevi, să vadă struţii. „În special, copiii vin să vadă struţii. Orgaanizează excursii de la şcoală, pentru că le plac păsările exotice“, spune Marcel Negrea.

Valorifică aproape totul de la struţi

Marcel Negrea valorifică aproape totul de la struţi. Un ou se vinde cu până la 150 de lei, în cazul celor destinate reproducţiei, iar penele au preţuri cuprinse între un leu şi 20 de lei, în funcţie de dimensiune. Carnea este foarte apreciată şi are un preţ pe măsură pentru că nu are colesterol. Pielea este, de asemenea, foarte valoroasă şi costă 2000 de euro pentru o pasăre. Se foloseşte la confecţionarea de poşete, cizme şi alte obiecte din industria pielăriei. Un struţ produce până la 160 de ouă pe an, după primii zece ani de viaţă. Marcel Negrea consideră că o familie de păsări africane poate să aducă beneficii de 20.000 de euro pe an. Un struţ trăieşte 100 de ani. Cele mai mari păsări din lume ating o înălţime de aproape trei metri şi o greutate de până la 160 de kilograme. Struţii pot să alerge cu o viteză de 60 de km pe oră.

Al treilea om din Hunedoara

Marcel Negrea provine dintr-o familie săracă. S-a născut într-o căsuţă care se afla exact pe locul unde trăieşte acum. La vârsta de 13 ani a plecat la un unchi în judeţul Hunedoara şi astfel a început ascensiunea sa în viaţă. A fost admis la liceu, iar apoi a intrat la Facultatea de Metalurgie din cadrul Politehnicii Bucureşti. A fost repartizat la Combinatul Siderurgic din Hunedoara, unde a lucrat doi ani, pentru că a intrat în sistemul politicii de stat. A ocupat funcţii foarte înalte în cadrul Partidului Comunist, ajungând să fie al treilea om din judeţ. După Revoluţie, s-a întors să lucreze la Combinatul Siderurgic. După câţiva ani, unitatea s-a închis şi Marcel Negrea a fost disponibilizat, după care a ieşit la pensie şi s-a întors în localitatea natală.

Localnicilor le este frică de struţi

Localnicii se tem de struţii lui Marcel Negrea, cu toate că s-au obişnuit cu aceştia. Augustin Goroiu are grijă de vacile sătenilor pe care le paşte în apropierea crescătoriei de struţi. Acesta a văzut păsările africane, dar se teme să se apropie de acestea: „Am fost odată pe acolo, dar nu m-am apropiat de gard că mi-a fost frică. Am auzit că  lovesc tare cu ciocul. Eu am grijă de vaci. Nu cred că aş putea să cresc struţi“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite