Familia unui angajat al Consiliul Judeţean Gorj, acuzată de cămătărie de un localnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul unui funcţionar public Gorj este acuzat de cămătărie şi înşelăciune de un locuitor din judeţ. Nici tatăl său, Noru-Dorin Bălan, funcţionar public în Consiliul Judeţean Gorj, nu ar fi străin de împrumuturile care au fost încheiate. Numele acestuia apare pe un contract de împrumut.

Ion Rădoi a trăit în Belgia timp de 16 ani. A primit un teren o moştenire şi a vrut să investească într-un imobil de locuinţe:

„Am trăit în Belgia din anul 1991 şi până în 2008. Am lucrat în diferite domenii. Ultima dată am lucrat ca analist – programator. Am moştenit acest teren în anul 2006 şi am început construcţia unui imobil cu locuinţe. Am deţinut o locuinţă în proprietate în Belgia pe care am vândut-o. Am vrut, iniţial să fac opt apartamente. Am fost nevoit să vând două apartamente din acestea ca să obţin banii necesari. Apoi a venit criza şi am avut o serie de probleme în familie, aşa că au început să apară unele probleme financiare. Băncile nu îmi dădeau credite pentru că eu nu aveam venituri din salariu, ci doar din chirii, astfel că am fost nevoit să caut soluţii la persoane care împrumutau bani, dar, în final, s-au dovedit a fi cămătari“. 

Dobânzi între 30 şi 70%

Ion Rădoi spune că a încheiat, de-a lungul mai multor ani, 15 contracte de împrumut cu consilierul şi cu fiul său, Mihai Bălan, în baza cărora susţine că a primit peste 70.000 de euro, pentru a finaliza construcţia unui imobil cu locuinţe. Acesta spune că a plătit la această sumă dobânzi între 30 şi 70%, care cumulate înseamnă peste 20.000 de euro:

„Am fost coleg de liceu cu Noru-Dorin Bălan. Am apelat la el, pentru că am auzit că dă bani împrumut. Am făcut un contract de împrumut cu el pe 2.000 de euro, după care i-am cerut să facem un contract pe o sumă mai mare, după care m-a trimis la fiul lui şi de aici au început contractele. Dobânda era inclusă în contract. Dobânda era stabilită de ei. Era între 30 şi 70%. Am avut cu fiul său unul sau două credite care au ajuns la o dobândă de 70% pe an. Eu discutam cu ei înainte să luăm ca referinţă dobânda de la bancă şi plus le mai ofeream ceva în plus. Când ajungeam la notar, se dubla dobânda sau se tripla pe considerente decise de ei.

Eu aveam nevoie de bani şi, astfel, acceptam. În unele contracte nu au fost cu garanţie imobiliară, dar altele au fost cu garanţie imobiliară. Dacă nu achitam banii la termenul scadent, îmi puteau lua casa. De exemplu, la o sumă de 32.000 de euro trecută pe contract, eu primeam 24.000, iar restul de 8.000 de euro erau ai lui. Am încheiat cred peste 12 contracte de împrumut. Am primit aproximativ 70.000 de euro, la care s-a adăugat o dobândă de cel puţin 30%. Cea mai mică dobândă a fost de 32%, iar cea mai mare de 70% într-un an“.
 

Rădoi menţionează că nu a mai putut să achite ultimele două contracte, în valoare de peste 5.000 şi că a propus o eşalonare, dar că a fost executat silit de familia consilierului: „Intenţia lor este să îmi ia un apartament la un preţ de nimic“. Ion Rădoi susţine că a depus o plângere la Poliţia Gorj împotriva fiului consilierului pentru cămătărie şi înşelăciune. 

Reacţia funcţionarului public

Noru Dorin Bălan, funcţionar public în cadrul CJ Gorj, a precizat că: „Este un om neserios şi un hoţ. Eu nu ştiu de plângerea depusă la Poliţie. Fiul meu lucrează în afară, cu el a discutat, nu cu mine. Eu nu recunosc nimic. Eu nu am nicio implicare. Vă rog să vorbiţi cu avocatul“.

Mihai Bălan, cel acuzat de cămătărie şi înşelăciune, susţine că este plecat în Anglia de mai mult timp şi nu ştie prea multe despre acest subiect: „Eu sunt plecat în Anglia de mai mult timp. Nu ştiu prea bine ce s-a întâmplat. Tatăl meu cunoaşte situaţia. Vorbiţi cu avocatul famiiliei“. 

Reprezentanţii IPJ Gorj au confirmat că este depusă o plângere şi au spus că se fac cercetări în acest sens.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite