Fac drumuri din cenuşă şi deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect pentru valorificarea reziduurilor va fi finanţat cu peste un milion de euro. Iniţiativa aparţine Universităţii Constantin Brâncuşi, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Metalurgice Bucureşti, Complexul Energetic Turceni şi Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Meritul pentru câştigarea proiectului de valorificare a deşeurilor îi revine Facultăţii de Inginerie, din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi (UCB) din Târgu-Jiu, singura din România care se pregăteşte să lanseze pe piaţă un produs inovator care va putea fi folosit în construcţii. Proiectul Life 10, intitulat „New building materials by eco-sustainable recycling of industrial wastes“, se va desfăşura pe o perioadă de 32 de luni, începând cu 1 septembrie, iar valoarea  sa este de 1.043.725 de euro, dintre care 475.462 reprezintă contribuţia Comisiei Europene, restul fiind confinanţarea UCB şi a Complexului Energetic Turceni. „Proiectul îşi propune să stabilească noi modalităţi de valorificare a deşeurilor generate de industria energetică, aici fiind vorba despre cenuşi de termocentrală, industrie extractivă şi metalurgică, unele fără utilizare în prezent pe plan european şi chiar la nivel mondial. Este prevăzută adaptarea unei instalaţii pilot şi demonstrarea unor tehnologii inovative de reciclare a deşeurilor în produse cu valoare adăugată ridicată, noi compozite ceramice folosite în principal în industria materialelor de construcţii, dar şi în lucrări de tipul straturilor impermeabile din construcţia de drumuri“, a declarat Luminiţa Popescu, decan în cadrul Facultăţii de Inginerie din cadrul UCB.

Studenţii vor preleva probe

Parteneri în proiectul universităţii sunt Institutul de Cercetări Metalurgice Bucureşti, Complexul Energetic Turceni şi Agenţia pentru Protecţia Mediului.
Universitatea Constantin Brâncuşi prezintă oficial faptul că a reuşit să câştige un proiect de maximă importanţă, într-o competiţie în care nicio universitate din România nu a reuşit deocamdată să obţină un grant pe cercetarea aplicată privind rezultate imediate în domeniul economic şi de protecţie a mediului. Este vorba de accesarea fondurilor pentru proiectul prin care universitatea noastră, ca principal beneficiar, realizează transformarea unor materiale care nu au decât valoare de deşeuri şi de poluare a mediului, este vorba de reziduurile de la centralele termoelectrice, ne referim la cenuşa zburătoare, dar şi la haldele istorice din depozitele de cenuşă de la Turceni şi Rovinari, obţinându-se un material care va putea fi utilizat în construcţii, dar şi în alte elemente de infrastructură“, a precizat Adrian Gorun, rectorul UCB.
Pe lângă protecţia mediului, prin îmbunătăţirea calităţii aerului, vor fi implicaţi şi studenţii, în prelevarea de probe şi în efectuarea analizelor din laboratorul Facultăţii de Inginerie.




Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite