Export de energie de 18 milioane de euro, oprit de Transelectrica

Export de energie de 18 milioane de euro, oprit de Transelectrica

Transformatoarele sunt licitate

Un contract avantajos pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO) de a exporta energie electrică nu poate fi realizat din cauza lipsei de disponibilitate din partea companiei Transelectrica.

Ştiri pe aceeaşi temă

CEO are posibilitatea să vândă unei societăţi germane o cantitate de o mie de Megawaţi, ceea ce ar însemna o sumă de 18 milioane de euro. Practic, acest contract ar însemna salvarea complexului, în condiţiile în care energia produsă de termocentralele din Oltenia nu prea mai are loc pe piaţa internă. Conducerea CEO susţine că a făcut demersurile necesare pe lângă compania de stat care se ocupă de transportul energiei electrice în vederea realizării exportului de energie, dar răspunsul nu a fost unul favorabil. „Am găsit o companie nemţească interesată să cumpere de la noi 1000 de MW pe o perioadă de trei luni de zile, cu posibilitate de extindere a contractului pe un an de zile. Au venit aici şi pe urmă am mers la domnul ministru Niţă. A rămas că ne vedem la Frankfurt miercuri. M-am dus apoi la Transelectrica. Le-am explicat despre ce este vorba şi mi-au spus că nu se poate“, a spus Laurenţiu Ciurel, managerul privat al CEO. 
 
Conducerea CEO, pusă să scoată energia prin Serbia
 
Laurenţiu Ciurel spune că transformatoarele deţinute de Transelectrica prin care ar fi urmat să se furnizeze energia electrică sunt licitate de mai mult timp. Acesta spune că a găsit, totuşi, ca urmare a insistenţelor, posibilitatea să exporte mai puţin de jumătate din energia solicitată de compania germană: „Le-am spus că sunt staţii de 400, dar mi s-a spus că sunt licitate deja. Sunt licitate pe anumite intervale orare de vârf când nu ştiu ce firmuliţă scote 50 de MW. Se licitează cu un an şi şase luni înainte. Până la urmă am indentificat 300-400, iar restul am fost pus să-i scot prin Iugoslavia, dar acolo apar taxe vamale pentru că nu este ţară din UE, ceea ce duce la scumpirea substanţială a MW“. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: