Emigrantul care s-a autoproclamat împărat al Statelor Unite ale Americii. A desfiinţat prin decret Congresul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joshua Norton, un emigrant originar din Cape Town, s-a autoproclamat împărat al Statelor Unite ale Americii, în toamna anului 1859.

Acesta a venit, la data de 23 septembrie, cu un comunicat la redacţia ziarului „Clarion“. Cum redactorul şef era în căutare de subiecte senzaţionale pentru a creşte tirajul publicaţiei, comunicatul prin care Joshua Norton se autoproclama împărat a fost publicat: „După ce citi câteva rânduri simţi că nu mai are aer. Stupefiat continuă să citească: «La cererea expresă a marii majorităţi a cetăţenilor Statelor Unite, subsemnatul Joshua Norton mă proclam Împărat al Statelor Unite. În virtutea autorităţii cu care sunt învestit, ordon reprezentanţilor diferitelor state ale SUA să se adune în sala de concerte din San Francisco la data de 1 februarie 1860, pentru a aduce legilor noastre modificările necesare instaurării noului regim. (...) Publicarea lui a stârnit senzaţie în întreaga Americă”, se arată în lucrarea „Istoria pe placul tuturor“. 

Norton era un emigrant care a venit în SUA în anul 1849. „Cumpără terenuri pe care le vinde apoi întreit. Se îmbogăţi rapid, dar se şi ruină tot rapid. Pierdu toţi banii într–o încercare de speculă cu orez. Muritor de foame, îi veni ideea să devină... Împărat!“,

A decretat desfiinţarea Congresului

Americanii au luat în derâdere autoproclamaţia lui Norton ca împărat al SUA, dar acesta a devenit foarte popular, după ce a dat un aşa-zis decret prin care desfiinţa Congresul. „Lumea aştepta noi decrete de la „Majestatea Sa Norton I” amuzându–se copios. Fireşte, tirajul lui „Clarion” crescu şi el vertiginos. Al doilea decret al lui Norton dizolvă Congresul, unde cu adevărat mulţi congresmeni nu–şi aveau locul fiind acuzaţi de corupţie. Deveni extrem de popular. Acest lucru nu scapă comercianţilor, care în schimbul unei sume de bani sau a unei mese gratuite la un restaurant, îşi puneau firma: «Furnizori ai Majestăţii Sale Împăratul Norton I»“, se prezintă în lucrarea „Istoria pe placul tuturor“.

Proiectul pentru care a fost catalogat nebun

Propunerea pentru care Norton a fost catalogat nebun a constat în construcţia unui pod pe deasupra strâmtorii din Golful San Francisco, care s-a realizat mai târziu: „Dar partea cea mai „interesantă” din tragi–co-mica existenţă a lui Norton este că o singură dată s–a vorbit pe faţă că era nebun. Asta s–a întâmplat atunci când a propus ca deasupra strâmtorii care închide intrarea în golful San Francisco, să se construiască un pod. Toţi specialiştii au fost de acord în a susţine că este un proiect imposibil de realizat. Dar astăzi, exact în locul indicat de Norton I, se înalţă «Oakland Bay Bridge», cel mai mare pod din lume“, prezintă istoricul Eugen Şendrea. 

Moartea „împăratului“

„Împăratul“ Norton a murit în anul 1880, după ce a alunecat pe gheaţă şi s-a lovit la cap. „După o agonie de câteva zile, «împăratul» muri. La înmormântarea lui au participat peste 30.000 de oameni. «Clarion» nu şi–a uitat clientul, publicând pe prima pagină un uriaş titlu: «L’empereur est mort»! În 1930 osemintele îi vor fi transportate într–un nou cimitir. Cortegiul funerar va fi însoţit de nu mai puţin de 8 fanfare militare!“, se mai arată în volumul „Istoria pe placul tuturor“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite