Elevă de la ţară cu 10 la Evaluarea Naţională, fără meditaţii: „Cineva nu m-a lăsat să mă opresc: Dumnezeu“

Elevă de la ţară cu 10 la Evaluarea Naţională, fără meditaţii: „Cineva nu m-a lăsat să mă opresc: Dumnezeu“

Francisca a obţinut nota 10 la ambele probe

Francisca Pasăre este unul dintre cei nouă elevi din judeţul Gorj care au reuşit să obţină la Evaluarea Naţională 10 pe linie, la ambele probe, dar este singurul candidat din mediul rural care obţine o astfel de perfomanţă.

Tânăra s-a pregătit singură pentru Evaluarea Naţională, fără să studieze suplimentar cu un profesor în afara programului şcolar. „Am lucrat individual, suplimentar, fiind conştiincioasă în privinţa examenului. Am lucrat foarte mult acasă, de una singură, fără ajutorul nimănui. Dacă aveam nelămuriri în lucrul suplimentar de acasă îi întrebam pe profesori la şcoală. Am avut cei mai buni profesori, după cum se observă“, povesteşte Francisca. 
 
Aceasta mărturiseşte că nu se aştepta să obţină nota maximă la ambele probe, mai ales că întâmpinat unele dificultăţi la matematică:
„Nu ne aşeptam, nici eu şi nici profesorii mei. Ne aşteptam la o notă mare, de peste 9 sau 9,50. Ne-a surprins într-un mod plăcut. Aş fi ipocrită să spun că subiectele au fost uşoare. Dacă nu erai îndeajuns de pregătit, nu ai fi reuşit să le rezolvi. Au fost la matematică două subiecte de am crezut că o să-mi pună capac, dar am reuşit să le duc la bun sfârşit. Au fost multe momente în care am vrut să renunţ, crezând că nu este bine ceea ce scriu, dar cineva nu m-a lăsat să mă opresc, acela fiind Dumnezeu“. 
Francesca provine dintr-o familie de oameni simpli: mama este vânzătoare la un magazin, iar tatăl lucrează ca lăcătuş mecanic. „Părinţii au dorit să merg la pregătire, dar eu nu am dorit“, a mai precizat Francesca. 
 

Perfomanţă unică în Dragoteşti 

 
Niciodată nu a mai obţinut un elev al şcolii gimnaziale din Dragoteşti o asemenea performanţă. Gabriel Lăutaru, profesor de matematică şi dirigintele Franciscăi, ne spune că este mândru de ea: „Mă simt mândru cu o asemenea perfomanţă din partea unei eleve. Mi-am dat seama de la început că este un elev excepţional şi mereu tindea către 10 la matematică. În ultimii doi ani a avut media 10. A dat dovadă de mare ambiţie, mai ales că şi concurenţa în clasă a fost la înalte cote, ceea ce a determinat-o să persevereze. S-a lucrat în echipă şi ca într-o familie. Francesca are acea sclipire a omului care poate ajunge la performanţă şi este şi foarte ambiţioasă. Este o excepţie pentru învăţământul din mediul rural. Această elevă nu a cheltuit bani pentru pregătiri suplimentare. A lucrat la şcoală şi pregătirile organizate cu toată clasa“.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: