Elev medaliat de trei ori la rând cu aur la Informatică: „Voi merge la facultate la Londra. Nu mai vreau birocraţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Mărgeloiu va urma studiile universitare la o renumită universitate din Anglia             FOTO Alin Ion
Andrei Mărgeloiu va urma studiile universitare la o renumită universitate din Anglia             FOTO Alin Ion

Andrei Mărgeloiu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu, a câştigat medalia de aur la Olimpiada Naţională de Informatică, ediţie dedicată lui Mihai Pătraşcu, considerat ca fiind cel mai bun exponent al şcolii informatice româneşti din ultimul deceniu.

Este pentru a treia oară consecutiv când liceanul târgujian obţine medalia de aur. La olimpiadă au participat aproximativ 50 de elevi de la cele mai bune unităţi de învăţământ din ţară. „Anul aceasta am reuşit să câştig pentru a treia oara Medalia de Aur la Olimpiada Naţională de Informatică. M-am regăsit în această materie şi i-am dedicat majoritatea timpului din liceu, timp pe care nu l-aş lua înapoi. Informatica a reprezentat cel mai frumos capitol de până acum şi am descoperit-o cu ajutorul domnului profesor Eugen Nodea, căruia îi mulţumesc că m-a îndrumat şi a avut încredere că voi reuşi“, a precizat Andrei Mărgeloiu.

Valori apropiate

Punctajele obţinute de elevii care s-au clasat pe locurile fruntaşe au fost foarte apropiate. „Anul acesta a fost mai greu decât în ceilalţi ani, pentru că de la an la an creşte nivelul olimpiadei şi subiectele sunt din ce în ce mai grele. A fost o competiţie strânsă mai ales că au fost mulţi concurenţi buni. Punctajele au fost foarte apropiate şi m-am întors cu menţiune şi medalie de aur. Este a treia oară când am participat la Olimpiada naţională şi de fiecare dată am obţinut medalia de aur. Este plăcut să concurez cu elevii din Bucureşti şi din alte oraşe mari pentru că ne ridică nivelul tuturor“, ne relatează Andrei. 

Va urma facultatea în Londra 

Andrei a fost deja admis la una dintre cele mai bine cotate universităţi din lume, University College London. Condiţia este ca liceanul să obţină cel puţin media 9,30 la examenul de bacalaureat.

„Voi merge la facultate pe informatică la Londra. Am primit oferte şi am fost acceptat. Este o universitate foarte importantă şi la capitolul informatică este în top 25 în lume. Am fost acceptat cu condiţia să obţin media 9,30 la bacalaureat. Am ales această universitate deoarece este un mediu foarte competitiv şi este situată într-o zonă în care accentul este pus pe IT şi companii noi din IT şi cred că este locul în care îmi voi putea arăta potenţialul“,

consideră Andrei. 

A făcut un împrumut la statul englez pentru a putea urma studiile

Pentru a putea urma studiile universitare, Andrei a făcut un împrumut la statul englez, la fel cum procedează mai toţi studenţi, pe care trebuie să-l returneze atunci când se va angaja şi va avea venituri mai mari de 20.000 de lire sterline pe an: „Am susţinerea familiei. Studiile costă 9000 de lire pe an, dar, la fel ca toţi studenţi, această taxă este acoperită printr-un împrumut la statul englez. Costurile de întreţinere mi le voi acoperi de la părinţi, iar taxa de şcolarizare pe baza unui împrumut pe care l-am făcut eu la statul englez. Toţi elevii fac acest împprumut, care va fi returnat după finalizarea studiilor, când voi avea venituri. O să returnez 10% din ceea ce depăşeşte 20.000 de lire pe an până când se va acoperi suma împrumutată“. 

Doreşte să aibă propria companie de IT 

Andrei doreşte să înfiinţeze propria companie de IT şi să dezvolte programe în beneficiul cetăţenilor din orice ţară. Deocamdată, nu ştie dacă va rămâne să lucreze în Anglia, dar sunt şanse mici să se mai întoarcă în ţară. „Nu sunt obligat să lucrez în Anglia. Nu am luat o decizie dacă voi rămâne acolo să lucrez, dar este posibil să se întâmple acest lucru. Îmi doresc să-mi fondez propria compania. Vreau să devin manager, nu să fiu angajat. Compania pe care doresc să o înfiinţez ar putea să dezvolte un soft care să utilizeze un cantităţi foarte mari de date, să facă sisteme guvernamentale de gestionare a bazelor cu cetăţenii săi, ca fiecare să aibă un cont unic la toate instituţiile. Nu ştiu dacă mă voi mai întoarce în România. Nu ştiu ce îmi va rezerva viitorul“. 

Ce ar trebui să se schimbe în România ca să rămână în ţară

Andrei este mâhnit de lipsa de apreciere care i s-a arătat de către sistemul din România. Nu a fost răsplătit vreodată pentru performanţele obţinute. De asemenea, liceanu este total împotriva birocraţiei: „În primul rând să fiu apreciat de sistem. În momentul de faţă nu mă simt deloc apreciat. Nu mai vreau birocraţie. Nu mi se pare normal să am nevoie de cinci foi din cinci locuri diferite. Nu îmi place ideea că se începe ceva şi nu se duce la bun sfârşit. De exemplu, astăzi se asfaltează strada, iar mâine este spartă pentru a se introduce conducte“. 

Andrei nu este interesat de politică şi nici nu urmăreşte informaţiile din acest domeniu: „Am refuzat să mai citesc ştiri despre politică. Nu mă mai interesează, pentru că nu suntem apreciaţi. Nu ştiu dacă-i putem învinui, pentru că ei au crescut cu alte valori în comparaţie de noi. E loc de mai bine“. În afară de informatică, lui Andrei îi place să vizionez documentare legate de evoluţia ştiintifică a omenirii. 

A fost descoperit de profesorul Nodea

Andrei Mărgeloiu a fost descoperit de către profesorul Eugen Nodea, care pregăteşte lotul olimpic al României la informatic. 

Mărgeloiu

„Domnul profesor Nodea m-a recrutat pentru informatică. Eu, până atunci, fusesem olimpic la fizică şi chimie şi mi-a găsit această pasiune. În clasa a IX-a, de exemplu, mă calificasem la olimpiada naţională de fizică, chimie şi informatică. Am ales informatica şi am ales lozul câştigător“, ne spune Andrei.

Profesorul Eugen Nodea spune că Andrei este un tânăr de toată isprava, cu un caracter special, foarte altruist, pe care îl consideră un prieten: „Este campionul campionilor în informatica gorjeană, cu rezultate greu de egalat. Un elev briliant prin rezultatele obţinute, sclipitor prin soluţiile date problemelor de informatică, pasionat prin timpul dedicat informaticii, modest prin naturaleţea cu care îşi gestionează succesele, dar mai presus de toate este un adolescent genial, înzestrat cu calităţii sufleteşti deosebite. Pentru mine, Andrei nu mai este de mult elevul meu, ci prietenul meu. Dincolo de perfomanţele obţinute, el e şi un om deosebit, un tânăr cum rar găseşti“.

A înfiinţat Clubul Interact Târgu Jiu 

Andrei s-a implicat în multe acţiuni sociale în timpul liceului. El a fondat clubul Interact Târgu Jiu. „Sunt membru al clubului Interact şi preşedintele fondator al organizaţiei la noi în oraş. Este un club dedicat tinerilor din clasele VII-XII, care are ca scop promovarea activităţilor dedicate comunităţii, prin care sunt ajutate diferite categorii de persoane. Facem diferite proiecte alături de clubul Rotary. În fiecare an mergem la secţia de pediatrie şi le oferim diferite cadouri copiilor internaţi. Acelaşi lucru îl facem şi pentru cei internaţi la azilul de bătrâni. Am organizat diferite competiţii sportive“, ne-a mai povestit Andrei.

 Andrei a participat la concursuri cu multe proiecte în domeniul infomaticii. Unul dintre acestea constă în înfiinţarea unui magazin online care funcţionează într-un mod diferit restul

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite