Dumitru Călugăru, elevul de aur al Gorjului: liceanul a obţinut medalia de aur la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene

Dumitru Călugăru, elevul de aur al Gorjului: liceanul a obţinut medalia de aur la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene

Dumitru Călugăru a câştigat medalia de aur la chimie

Dumitru Călugăru, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu» din Târgu Jiu, a reuşit încă o dată să ne facă mândrii de faptul că suntem gorjeni şi români. Acesta a reuşit să câştige, împreună cu echipa României, medalia de aur la  cea de-a XI-a ediţie a Olimpiadei de Ştiinţe a Uniunii Europene, competiţie cu caracter interdisciplinar care a avut loc în Luxembourg.

Dumitru Călugăru s-a întors cu medalia de aur la gât. Acesta a concurat la chimie şi a fost declarat cel mai bun, alături de ceilalţi colegi din echipa sa, un elev de la Liceul Fraţii Buzeşti din Craiova, care a participat la biologie şi un alt licean din Constanţa, care a fost examinat la fizică. La Olimpiada de Ştiinţe au participat 44 de echipe din 22 de ţări din Uniunea Europeană. Concurenţa a fost acerbă, dar echipa României a reuşit să se impună. „Concursul a durat o săptămână. A început pe 17 martie şi a constat în două probe în totalitate practice şi pe echipe. Fiecare echipă a fost compusă din trei concurenţi. Fiecare ţară a participat cu două echipe în acest concurs şi punctajul a fost acordat echipei. A contat foarte mult capacitate de lucru în echipă. Sunt foarte mulţumit de coechipierii mei şi este numai meritul echipei. Subiectele au fost foarte interesante. În fiecare an sunt despre specificul ţării respective. Nu am exagerat cu pregătirea. A constat şi pregătirea centralizată de la Bucureşti, care a fost realizată de profesorii universitari“, ne-a spus Dumitru Călugăru. Juriul a fost format din profesori universitari din diferite ţări şi universităţi. Dumitru consideră că este cea mai grea competiţie la care a participat.

„Este de datoria mea să rămân în ţară“

Până acum, liceanul nu a fost răsplătit pentru performanţa sa. Aceata este printre puţinii elevii de excepţie care îşi doresc să îşi continue studiile în ţară şi chiar şi lucreze în România. „Deocamdată am fost primit la aeroport de către domnul ministru. Va fi o premiere şi chiar o bursă lunară pentru premiul obţinut. Doresc să rămân în ţară şi cred că mă voi îndrepta către medicină sau cercetare. Consider că este de datorie mea şi, în al doilea rând, am vorbit şi cu alte persoane care sunt puse la curent cu situaţia din ţară şi nu cred că este chiar aşa de greu pe cât se crede“.
Lui Dumitru îi place foarte mult chimia organică. „Nu îmi place să lucrez foarte mult teoretic, ci vreau să lucrez practic şi să văd fenomenele, nu să le învăţ pur şi simplu“, mai spune liceanul de aur.
Dumitru Călugăru nu este la primul rezultat de excepţie pe care-l obţine. Acesta a câştigat de două ori la rând premii la Olimpiada naţională de chimie, iar în urmă cu doi ani a reuşit să obţină medalia de argint la Olimpiada internaţională de ştiinţe pentru juniori din Africa de Sud. Dumitru se relaxează în timpul liber cântând la pian.

Societatea nu le oferă un viitor tineri super dotaţi

Dumitru Călugăru este pregătit de profesoara Elena Valeria Teoteoi, care coordonează şi lotul elevilor care vor participa la olimpiada naţională de chimie, din care face parte şi Dumitru. „Are capacitatea de a se mobiliza foarte bine, de a se stăpâni şi rezultatele au fost pe măsură. Dumitru şi cu încă o fată, care a reacţionat foarte bine, sunt locomotive“, a precizat Elena Valeria Teoteoi. Aceasta crede că societatea nu oferă un viitor pentru elevii de excepţie: „Dacă stăm să analizăm este satisfacţia personală de moment. Poate că în facultate pot să se evidenţieze şi să obţină o recunoaştere a muncii lor“.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările