Dosar penal pentru aparatul de la spitalul din Târgu Jiu, care nu este folosit pentru efectuarea testelor de depistare a infecţiilor cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul din Târgu Jiu a comandat, deja, un aparat de timp PCR pentru efectuarea testelor
Spitalul din Târgu Jiu a comandat, deja, un aparat de timp PCR pentru efectuarea testelor

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a deschis un dosar penal „in rem“, în cazul aparatului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, care nu este folosit pentru efectuarea de teste în vederea depistării infecţiilor cu COVID-19.

Oamenii legii efectuează cercetări pentru neglijenţă în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor. Procurorii s-au autosesizat în urma unor articole apărute în presă. 

„La data de 06.04.2020, urmare a unui articol apărut în mass-media şi mediul on-line, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, în temeiul art. 292 din C.pr.pen., s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu, prev. şi ped. de art. 298 Cod penal, şi zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 Cod penal, reţinându- se că, managerul D.V., deşi a afirmat public că S.J. Tg.-Jiu, jud. Gorj nu deţine un aparat PCR, pentru testarea şi diagnosticarea certă a pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, ulterior, s-a constatat că în unitatea medicală există, de aproximativ doi ani, un aparat GeneXpert, aparat de tip PCR cu capacitate de testare şi diagnosticare certă a pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2. Totodată, s-a reţinut că, era necesar, pentru punerea în funcţiune a acestui aparat, să fie achiziţionate kit-uri Xpert Epress SARS-CoV-2“, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

S-a dispus începerea urmăririi penale „in rem“

Cercetările sunt efectuate de către IPJ – Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economico – Financiare, sub supravegherea unui procuror.

„În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunile menţionate mai sus, cu precizarea că este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, se mai arată în comunicatul de presă.

Kiturile vor ajunge în cel mult şase săptămâni

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu deţine de doi ani, în comodat, un aparat achiziţionat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ în cadrul unui pogram finanţat din fondurie europene. Aparatul nu a fost folosit până acum pentru efectuarea testelor de depistare a infecţiilor cu COVID-19. Directoarea institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, susţine că testele cu care funcţionează nu sunt disponibile în acest moment în Europa şi că trebuie să ajungă. 

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a comandat kituri pentru efectuarera testelor, dar acestea vor ajunge în cel mult şase săptămâni. 

Citeşte şi

Cum stă nefolosit la Târgu-Jiu un aparat pentru depistarea COVID-19. În acest timp, comunitatea locală a strâns 200.000 de euro pentru unul nou

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite