Doi români de 18 şi 59 de ani trăiesc cu rinichii unei bulgăroaice. „Nu îmi vine să cred. Este o minune!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Nimară a primit o nouă şansă la viaţă la vârsta de 59 de ani             Foto: Arhivă personală
Gheorghe Nimară a primit o nouă şansă la viaţă la vârsta de 59 de ani             Foto: Arhivă personală

Doi români cu vârste de 18 şi 59 de ani, care sufereau de insuficienţă renală cronică, trăiesc cu rinicii unei femei din Bulgaria, de 56 de ani, care se afla în moarte cerebrală.

Andrei este elev în ultimul an de liceu din Lupeni şi a primit o nouă şansă la viaţă. „Mulţumesc doctorilor şi asistentelor de la spitalul Fundeni pentru operatia de transplant de rinichi făcută fiului meu. Vreau să transmit din suflet sincere condoleanţe familiei din Bulgaria. Doresc, în acelaşi timp, să multumesc familiei din Bulgaria pentru o nouă şansă la viaţă normală oferită fiului meu... Respect!!!“, a transmis Marius Şindea, tatăl tânărului, pe pagina de Facebook a Agenţiei Naţionale de Transplant. 

„Nu mă aşteptam să mai fiu chemat“

Celălalt român care a primit o nouă şansă la viaţă este Gheorghe Nimară (59 de ani), din Târgu Jiu. Acesta se luptă cu boala din anul 2001, iar de cinci ani face dializă. 

„Am încercat cu tot felul de tratamente, dar nu au dat randament, iar în timp şi-au pierdut capacitatea. În anul 2016 m-am înscris pe lista pentru transplant. Nu mă aşteptam să mai fiu sunat, pentru că mi se spusese că, dacă nu eşti chemat în primii doi ani şi jumătate, sunt şanse minime ulterior pentru a fi chemat. Nu mă aşteptam să mai fiu chemat“, ne-a spus gorjeanul. 

Acesta mergea de trei ori pe săptămână pentru a face dializă. „Când veneam acasă, după dializă, eram foarte obosit. Sângele e scos din corp şi băgat de trei ori. A fost cumplit“, ne-a povestit gorjeanul.

A rămas fără permisul de conducere 

Gheorghe Nimară spune că s-a grăbit să ajungă la Institutul Clinic Fundeni şi un echipaj de poliţie l-a lăsat fără permisul de conducere. 

„Eram la Craiova şi mă îndreptam către casă atunci când am fost sunat. M-am grăbit să ajung ca să mă pregătesc, pentru că a doua zi dimineaţa, la ora 6.00, trebuia să fiu la Bucureşti. Am depăşit viteza legală şi mi-a fost suspendat dreptul de a conduce de către un echipaj de poliţie“, a mărturisit Gheorghe Nimară. 

„Este o minune“

Cei doi români se simt foarte bine cu noii rinichi. Ei trebuie să mai rămână în spital aproximativ o lună. „Operaţia a durat aproximativ trei ore. Mă simt foarte bine. Primele rezultate sunt excelente. Rinichii, atât la mine, cât şi la colegul meu, au pornit fără probleme. Sunt semne bune. Este o minune. Nici nu îmi vine să cred că de o săptămână nu am mai făcut dializă. Vreau să mulţumesc din suflet familiei donatorului din Bulgaria, pentru gestul pe care l-a făcut, deoarece a salvat două vieţi, a transmis Gheorghe Nimară. Acesta speră să fie acasă de sărbători. 

„Când vorbim de salvarea unei vieţi, nu există graniţe“

Transplantul realizat pe data de 24 noiembrie a fost anunţat de Agenţia Naţională de Transplant (ANT). „Alţi doi români au fost salvaţi prin transplant datorită acordului de colaborare dintre Agenţia Naţională de Transplant  şi Agenţia Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria. (...) Mulţumită gestului plin de umanitate al familiei unui donator aflat în moarte cerebrală la UniHospital, Panagyurishte - Bulgaria, şi eforturilor susţinute ale echipelor medicale din cele două ţări, viaţa a fost predată, precum o ştafetă, de la un cetăţean bulgar către doi români. Când vorbim de a salva o viaţă, nu există graniţe sau constrângeri de naţionalitate, iar transplantul este activitatea care ne demonstrează cel mai bine acest deziderat“, se arată într-un mesaj al Agenţiei Naţionale de Transplant. 

Dr. Guenadiy Vatachki, consilier ANT şi medic specialist chirurgie IC Fundeni, a transmis mulţumiri tuturor celor implicaţi: „Mulţumim cu profund respect şi recunoştinţă în primul rând familiei donatorului pentru gestul făcut, precum şi echipei medicale de la UniHospital, Panagyurishte, şi colectivului Agenţiei Executive de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria pentru efortul deosebit depus în realizarea acestei misiuni salvatoare de vieţi şi pentru colaborarea extraordinară pe care am avut-o. De asemenea, mulţumim Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov pentru sprijinul promt acordat în transportul echipelor de prelevare şi organelor.  

Echipa de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formată din Dr. Vlad Olaru şi Dr. Lucas Discălicău,  s-a deplasat, în data de 23 noimebrie, la  UniHospital, Panagyurishte, pentru prelevarea rinichilor de la un donator bulgar aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe. Astfel, la Centrul de Transplant Renal al IC Fundeni, alţi doi pacienţi, de 18 ani şi, respectiv, de 59 ani, au fost salvaţi în urma intervenţiilor de transplant renal realizate cu succes de echipele de chirurgi conduse de Dr.Cătălin Baston şi Dr. Costin Gîngu”.


Vă recomandăm să mai citiţi:

Elevul cu origini irakiene care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Limba Franceză VIDEO

Dispecerat naţional la Gorj pentru sistemul Salvamont cu drone ce va funcţiona în 2022. „Pas important în căutarea şi salvarea persoanelor“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite