Coloana fără Sfârşit, pe post de penis în desenele unui profesor de artă. „M-au scandalizat şi m-au întristat profund“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desenele inspirate din opera lui Brâncuşi FOTO Instagram/alexandruradvan
Desenele inspirate din opera lui Brâncuşi FOTO Instagram/alexandruradvan

Artistul plastic bucureştean Alexandru Rădvan, profesor la Secţia de Pictură din cadrul Universităţii de Arte Bucureşti, a postat pe pagina sa de Instagram mai multe desene cu caracter obscen în care apar operele marelui sculptor Constantin Brâncuşi.

„Coloana fără de Sfârşit“, considerată cea mai importantă operă de artă din România şi un adevărat simbol naţional, care este ridicată în memoria eroilor români morţi în Primul Război Mondial, este reprezentată de Alexandru Rădvan în desenele sale ca un organ genital maculin. În lucrările sale mai apar şi alte opere ale lui Brâncuşi, cum ar fi „Cuminţenia pământului“ sau Poarta Sărutului.

Alexandru Rădvan este doctor în filologie la Facultatea de Litere, cu teza „Imaginea fantastică realizată cu mijloace plastice şi mijloace literare”. Acesta a avut numeroase expoziţii în ţară şi în străinătate.

„M-au scandalizat şi m-au întristat profund“

desene

Constantin Popescu este un pasionat de artă şi colecţionar. Acesta s-a născut în Târgu Jiu, dar trăieşte de mai mulţi ani în Austria. Constantin Popescu a descoperit fotografiile cu desenele realizate de Alexandru Rădvan şi se declarară scandalizat de acestea: „Zilele trecute, am descoperit pe pagina de Instagram a artistului Alexandru Rădvan, care a avut expoziţii în mai multe ţări ale lumii, câteva lucrări ce m-au scandalizat şi m-au întristat profund. Nu vreau sa le atribui descrieri, vă las pe dumneavoastră să o faceţi. Consider că este cu atât mai grav cu cât domnul Rădvan e şi profesor la Sectia de Pictură a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti. Îmi doresc ca valorile româneşti în general şi cele din zona noastră în special să nu fie luate în derâdere de nimeni“.

brancusi

Constantin Popescu aşteaptă o reacţie din partea autorităţilor şi oamenilor de cultură. Acesta a amintit şi de episodul cu CRBL, care s-a fotografiat cu Coloana lui Brâncuşi între picioare. 

„Nu este permis să ne jucăm cu un simbol naţional“

Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, a declarat că operele de artă realizate de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu fac parte dintr-un ansamblu monumental închinat eroilor care au murit în Primul Război Mondial, astfel că nu trebuie batjocorite.

„Nu este permis să ne jucăm cu un simbol naţional care este închinat eroilor, oricât am vorbi de actul artistic. Eu nu aş cumpăra aşa ceva şi nu cred că cineva va putea să achiziţioneze o asemenea lucrare. Artistul poate va explica ce a vrut să exprime“, a spus viceprimarul Tudor.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite