Descoperire de senzaţie într-o pădure din Gorj. Sute de monede din epoca romană, găsite de arheologi amatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de arheologi amatori este autoarea unei descoperiri de senzaţie într-o pădure din comuna Teleşti, judeţul Gorj, aflată la aproximativ 25 de kilometri de Târgu-Jiu.

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul detectoarelor de metale. 379 de monede din perioada romană şi alte vestigii au fost găsire pe o râpă din pădure.

„Am avut noroc. Erau îngropate în pământ la o adâncime cuprinsă între 5 şi 30 de centimetri. A fost foarte dicil ca să scoatem toate monedele la lumină. Am muncit cinci ore chiar şi în genunchi sau pe burtă, pentru că panta este destul de înclinată. Am reuşit să scoatem din pământ 379 de denari romani imperiali şi alte vestigii, pe care le-am predat, ulterior, la Primăria comunei Teleşti, în prezenţa conducerii Muzeului Judeţean de Istorie Gorj“,

ne-a povestit Valentin Cârstea, unul dintre descoperitorii tezaurului. 

image

Pe lângă monede, pasionaţii de istorie şi găsirea de vestigii au mai descoperit un inel din bronz şi două fragmente mai mici de monede. 

Descoperire din categoria „Tezaur“

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, a spus că descoperirea este foarte importantă şi valoroasă şi se încadrează la categoria Tezaur: „Descoperirea se încadrează în categoria «Teazaur monetar». Acest tezaur se adaugă la cele găsite întâmplător sau ca urmare a cercetărilor arheologice sistematice efectuate în Gorj. Ultimul tezaur găsit pe teritoriul judeţului a fost în anul 2002, cu prilejul investigaţiilor arheologice efectuate în interiorul Castrului de piatră de la Bumbeşti Jiu - Gară. Descoperirea este extrem de importantă deoarece în literatura de specialitate acest tip de descoperire sunt foarte puţine. Marea majoritate a acestor depozite monetare au fost găsite întâmplător. La prima vedere, monedele din teazaurul de la Teleşti au fost emise de Traian, Hadrian, Antonius Pius, Marcus Aurelius. Tezaurul va fi curăţat, evaluat şi clasat. Tezaurul a aparţinut unui proprietar de «Villa Rustica» (fermă), unui negustor sau unui militar“. 

image

Descoperirea a fost făcută de către Valentin Cârstea, Sorin Maria şi Tudor Cârnu. Aceştia sunt îndreptăţiţi să primească 33% din valoarea descoperirii, în urma evaluării care va fi făcută. 

image
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite