De teama cancerului de piele, gorjenii s-au înghesuit la cabinetul dermatologilor

Cu prilejul Zilei Europene a Melanomului, medicii de la Spitalul Judeţean din Târgu-Jiuau lansat campania „O aluniţă îţi poate curma viaţa, un consult ţi-o poate salva“, în cadrul căreia au fost oferite consultaţii gratuite. De teama aluniţelor, oamenii s-au înghesuit la uşa cabinetului.

Astăzi a fost lansată Campania Naţională gratuită de prevenire şi depistare a cancerului de piele. Medicii de la Spitalul Judeţean Gorj au oferit pacienţilor consultaţii gratuite pentru posibilele afecţiuni pigmentare ale pielii. Sute de gorjeni s-au prezentat,  astăzi, la cabinetul de dermatologie din cadrul Ambulatoriului  Spitalului Judeţean Gorj. De teama aluniţelor oamenii s-au înghesuit la uşa cabinetului pentru a afla cât mai repde diagnosticul medicului. În acest caz se află şi Gavrilă Belia, de 65 de ani, din Arcani. Din cauza expunerii la soare, i-au apărut foarte multe aluniţe pe corp. „Mă speriasem de aluniţele pe care le am pe burtă şi pe spate şi am venit la spital după ce am aflat de campania grauită. Îmi petrec majoritatea timpului în grădină. Stând la soare mi-au apărut multe aluniţe pe corp. Nu am fost niciodată la un dermatolog dar acum am profitat de această campanie. Din fericire nu este ceva grav, diagnosticul este hemagiom multiplu“.

Cea mai mare aglomeraţie a fost de dimineaţă, în jurul orelor 08.30

Pacienţii au primit, de asemenea, sfaturi despre cum se pot feri de acţiunea nocivă a razelor UV cu ajutorul produselor de fotoprotecţie. „Dacă se decoperă că pacientul are leziuni tumorale pe piele, primul pas este excizia acestora la Secţia Chirurgie a Spitalului Judeţean după care urmează o serie de tratamente recomandate în funcţie de diagnostic. Pacienţii cu multe aluniţe pe corp trebuie să nu poarte, haine de lână, melană sau materiale sintetice ci haine de bumbac lejere. Să utilizeze cremele fotoprotectoare cu indice mare. Recomand tuturor  gorjenilor să vină urgent la control dacă sunt alarmaţi de apariţia unor aluniţe“, a declarat Gabreila Pârgă, medic specialist dermatolog din cadrul Ambulatoriului Spitalului Judeţean. Scopul programului este acela de a descoperi cât mai precoce cancerul de piele.


La Motru şi Rovinari nu sunt dermatologi


La cabinet s-au prezentat şi pacienţi care locuiesc la Motru, Rovinari sau alte oraşe din Gorj. „Am venit la Târgu-Jiu pentru că la Motru nu sunt cabinete de dermatologie şi nici medici. Degeaba e spitalul mare pentru că lipsesc multe. Mi-am făcut programare în urmă cu două sptămâni pentru că mi-au apărut băşicuţe în cap, de la şamponul de păr şi multe aluniţe pe corp. Am făcut o alergie puternică“, ne-a spus Iuliana Tucă de 23 de ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: