Cum şi-a schimbat radical viaţa un funcţionar bancar: a renunţat la locul de muncă şi conduce o pensiune apreciată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Milea Cartianu conduce pensiunea familiei
Anca Milea Cartianu conduce pensiunea familiei

O tânără din Târgu Jiu care avea un loc de muncă stabil şi bine plătit a renunţat la o anumită siguranţă a zilei de mâine pentru a se dedica unei afaceri de familie. Acelaşi lucru l-a făcut şi soţul ei, care lucra la o companie multinaţională din judeţul Gorj.

Anca Milea-Cartianu, în vârstă de 33 de ani, conduce pensiunea „Casa Cartianu“, din comuna Turcineşti, de lângă municipiul Târgu Jiu, care a primit o diplomă din partea cunoscutului site de rezervări online booking.com, în urma notelor acordate de cei care au călcat pragul acestui loc. 9,5 este media notelor, care reprezintă cea mai mare clasificare pentru o pensiune din Gorj. 

Anca Milea-Cartianu lucra în cadrul unei bănci ca ofiţer de credite, iar soţul ei la o companie multinaţională de filtre auto. Cei doi au renunţat la locurile de muncă, pentru a se ocupa de pensiunea familiei. Pensiunea, aşa cum îi spune şi numele, aparţine familiei Cartianu, urmaşi ai boierilor care au ridicat şi cula cu acelaşi nume, situată în apropiere, oa devărată bijuterie arhitectonică, monument istoric de la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
 

Familia Cartianu a vândut o suprafaţă mai mare de pământ, iar fratele Ancăi, director la o companie importantă din Bucureşti, de pe piaţa materialelor de construcţii, a venit cu propunerea amenajării unei pensiuni pe un alt teren deţinut de familie. A fost întocmit un proiect pe fonduri europene, care a fost aprobat, astfel că jumătate din investiţia de 460.000 de euro a fost asigurată din banii europeni. Lucrările au început în anul 2008 şi au fost finalizate în 2012.

„Ce facem, facem cu dragoste"

Cartianu

Anca Milea-Cartianu ne povesteşte cum a fost începutul şi cuma reuşit să se adapteze într-un domeniu de activitate complet nou: „A fost un vis devenit realitate, o decizie bună. Eu am lucrat la o bancă din Târgu-Jiu, la credite. Era dificil să lucrez şi la bancă şi să mă ocup şi de pensiune. Aşa că am decis să mă ocup doar de pensiune şi să fac lucrurile aşa cum trebuie, lucru care mă caracterizează. Soţul a lucrat la o companie privată şi a renunţat şi el. Acum ne dedicăm în totalitate oaspeţilor noştri. Aici, unde acum se află pensiunea, era o livadă, pământul era al familiei noastre. A fost vorba de un total de peste 460.000 de euro, 50% contribuţie de la UE, restul ai noştri. Am făcut credit. Piscina exterioară a fost foarte scumpă. Este placată cu un mozaic special, care vara se încălzeşte de la soare şi apa din piscină se încălzeşte şi ea într-un timp foarte scurt. Am pornit încet-încet şi cu anii lucrurile merg din ce în ce mai bine. De pensiune ne ocupă noi cei din familie, suntem destui şi încă trei angajaţi. Ce facem, facem cu dragoste! Oaspetele devine prioritatea noastră şi dânşii simt asta şi revin”.

Membrii familiei, angajaţii pensiunii

O mare parte din activităţile specifice sunt asigurate de către membrii familiei.

„Cumnatul meu este bucătarul pensiunii, sora mea ne ajută când nu are treabă în gospodărie. Avem şi angajaţi. Gătim în permanenţă când avem oaspeţi sau dacă clienţii de la piscină doresc să servească ceva. Avem turişti din mai toate zonele ţării. Avem foarte mulţi oaspeţi care vin aici în diverse delegaţii şi apoi se întorc cu familia”

ne povesteşte Anca Milea-Cartianu.

Cartianu

Pensiunea se află într-o zonă liniştită, la lizierea unei păduri şi lângă pârâul Cărtiorul.  „Suntem în permanenţă cu oaspeţii noştri. Cred că un zâmbet şi o vorbă bună şi frumoasă nu strică niciodată. În momentul când avem oaspeţi, ei devin prioritatea noastră. (…) Când ne pleacă oaspeţii, o parte din sufletul nostru pleacă cu ei, iar o parte din sufletul lor rămâne aici! Mulţi revin şi spun şi altora cât de frumos şi de bine a fost. De fiecare dată, mă străduiesc să fie totul în regulă, ca dumnealor să se simtă ca într-o familie”, spune Anca Milea-Cartianu.

„Big mouse"

La pensiune, turiştii pot vedea cum este viaţa la ţară. În gospodăria familiei se găsesc mai multe animale, iar turiştii cu copii merg să le vadă. O întâmplare amuzantă a intrat în istoria pensiunii. Un copil venit cu familia din Statele Unite s-a speriat de o vacă şi a spus că este un şoarece foarte mare: 

„Pentru ca sejurul lor să fie cât mai frumos şi, mai ales dacă au copii, mergem cu dânşii în livadă şi îi lăsăm să culeagă mere şi pere, cireşe şi ce mai avem acolo. Le arătăm văcuţa noastră şi celelalte animale. Sunt unii dintre dumnealor care au trăit doar la oraş. Străinii ne apreciază foarte mult ţara, frumuseţile de aici. A venit un copil din SUA şi când a văzut o vacă a exclamat «Big mouse»".

Vrea să dezvolte afacerea

Pentru că au fost perioade în care a fost nevoită să refuze multe solicitări din partea turiştilor, Anca şi familia ei au decis să mai amenajeze o pensiune agro-turistică. Proiectul este întocmit şi aşteaptă să fie aprobat, pentru a primi finanţarea necesară. Pentru că pensiunea se află în apropierea casei monument istoric şi numărul de vizitatori care au trecut pragul acesteia este mult mai mare.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite