Cum a reuşit cazacul Mihail Moruzov, părintele spionajului românesc, să captureze spionii germani din Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Moruzov era considerat un personaj genial
Mihail Moruzov era considerat un personaj genial

Mihail Moruzov este considerat părintele spionajului românesc, fiind cel care a pus bazele primului serviciu care se ocupa cu acest gen de activităţi. Până atunci, Mozurov s-a făcut remarcat în Primul Război Mondial, când a dat lovituri neaşteptate germanilor.

Mihail Moruzov s-a născut la la data de 8 noiembrie 1887 în comuna Zebil, din judeţul Tulcea, într-o familie înstărită de cazaci. Tatăl lui a fost preot la biserică rusă din Tulcea. Mihail Mozurov a avut două surori şi patru fraţi, de care a fost foarte apropiat. El a renunţat pentru una dintre surorile lui la averea dobândită în Tulcea.

Se pare ca nu a absolvit nici măcar liceul, dar a fost pasionat de limbile străine şi vorbea fluent rusa, bulgara, ucraineana, turca, tătara. „Îl ajuta o extraordinară energie şi voinţă, o capacitate naturală şi putere de pătrundere uimitoare. Cazac zaporojan, întrupa sănătate, inteligenţă, abilitate, voinţă şi îndrăznesc să spun că avea geniu“, aşa l-a descris Ştefan Enescu, unul dintre colaboratorii săi.

A capturat o reţea de spionaj germană

S-a remarcat în timpul Primului Război Mondial, când a fost adjunctul generalului Averescu, prin misiunile dificile pe care le-a dus la îndeplinire. „Ca adjunct al generalului Averescu, el va prelua operaţiunile informative pentru zona Dobrogea şi Delta Dunării. Rezultatele obţinute vor fi remarcabile: în scurt timp de la sosirea în zonă va aresta o vastă reţea de spionaj germană, condusă de locotenentul Ermolenko, ce avea scopul de a încuraja dezertările din armata rusă şi de adistruge sistemul defensiv ruso-român din zonă“, arată istoricul Anton Caragea în lucrarea „Pagini de istorie ascunsă“.

Mozurov l-a prions pe conducătorul aparatului informativ german 

Cea mai mare lovitură a fost dată prin capturarea a aproape tuturor spionilor germani din Dobrogea, care a dus paralizarea acţiunilor pe front. 

„Cea mai spectaculoasă operaţiune care îl va impune definitiv pe Moruzov ca cel mai bun specialist în spionaj în estul Europei va fi capturarea colonelului german Friedrich von Mayer - conducător al aparatului informativ german în Dobrogea, la 78 kilometri în spatele frontului, urmată de capturarea a 156 din cei 178 de spioni germani trimişi să acţioneze în zonă. În urma acestor reuşite, practic, până la finele războiului, germanii nu au mai fost capabili să mai ameninţe frontul românesc“, arată istoricul Anton Caragea. 

Ucis de legionari 

În anul 1921, cînd a ajuns prim ministru, generalul Averescu l-a rechemat pe Moruzov şi l-a însărcinat cu crearea în cadrul Ministerului Apărărării Naţionale a unui serviciu de informaţii, denumit Serviciliul „S“. S-a bucurat de sprijinul Franţei prin căpitanul Cury, considerat un specialist foarte bun, iar ca model de organizare a fost „Intelligence Service“.

S-a bucurat de succes, una dintre acţiuni fiind în Basarabia. România nu a fost surprinsă de o ofensivă rusă în regiunea Tatar Bunar şi nici de intenţia de a numi la Bucreşti un guvern comunist. Cu toate că la începutul domniei, Carol al II-lea a vrut să-l înlocuiască, Mozurov îi câştigă încrederea prin mai multe acţiuni încheiate cu succes. Mihail Moruzov a fost ucis de legionari în noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite