Cum a murit unicul fiu al lui George Coşbuc. Poetul a intrat în depresie şi nu a mai putut să scrie după dispariţia băiatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Coşbuc, unicul fiu al poetului George Coşbuc, a murit în vara anului 1915, în apropiere de municipiul Târgu Jiu, într-un accident de circulaţie. Tragicul eveniment l-a afectat pe Coşbuc, care nu a mai putut să scrie după pierderea băiatului.

Locul în care a avut loc teribilul accident de circulaţie din urmă cu aproape 100 de ani este cunoscut de toţi gorjenii ca „Fântâna lui Coşbuc“. Poetul a ridicat aici o fântănă, în memoria fiului său. Acum, în locul respectiv funcţionează un restaurant, iar patronul acestuia, Ion Vârţanu, a amplasat o placă comemorativă cu fotografia lui Alexandru Coşbuc. Omul de afaceri are o mare consideraţie faţă de George Coşbuc şi chiar a mers în Bistriţa Năsăud, la Casa Memorială «George Coşbuc», pentru a se documenta în legătura cu viaţa poetului. Ion Vârţanu a aflat şi cum s-a întâmplat accidentul de circulaţie:

„Alexandru Coşbuc se afla într-o maşină Mercedes Torpedo Benz, împreună cu Alexandru Stâlpeanu, un latifundiar din Teleorman, proprietarul maşinii, probabil şi singura care circula, în vremea respectivă, pe drumurile Gorjului. Cei doi se întorceau de la vila din Tismana, unde George Coşbuc se retrăgea de multe ori ca să scrie poezii. Alexandru Coşbuc avea 19 ani şi era student. Acesta fusese chemat în armată şi urma să ajungă la Drobeta Turnu Severin. Maşina a lovit un bolovan mai mare, după care a intrat într-o căruţă aflată în faţă. Alexandru Stâlpeanu a murit pe loc, iar Alexandru Coşbuc a fost rănit grav. A fost transportat cu o căruţă la spitalul din Târgu Jiu, dar a murit pe drum. George Coşbuc a fost foarte afectat de acest eveniment şi a ridicat o fântână în amintirea singurului său copil“. 

Alexandru Coşbuc a murit pe datat de 26 august 1915, iar în acest an se împlinesc 100 de ani de la tragicul accident.

Coşbuc a căzut în depresie

După aceste eveniment nefericit, George Coşbuc nu a mai putut să scrie vreo poezie şi, după trei ani, a murit. 

Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, spune că George Coşbuc avea o relaţie de prietenie cu renumitul tipograf gorjean Nicu Miloşescu şi venea aproape în fiecare vară la vila cumnatului acestuia de la Tismana, unde îşi găsea inspiraţia: „Era împătimit după Tismana. Relaţia lui cu Nicu Miloşescu, tipograful celebru al Târgu-Jiului, se materializa în faptul că în fiecare an George Coşbuc venea la Tismana şi stătea o perioada de timp la vila Setea, care era a cumnatului lui Miloşescu. Acest tipograf extraordinar se împrietenise cu mulţi dintre scriitorii şi actorii celebri ai vremii, iar, în felul acesta, la Tismana se încetăţenise tradiţia caravenelor culturale. Pe perioada verii, scriitori sau actori poposeau la Tismana şi creau“. 

Coşbuc a tradus la Tismana opera Divina Comedia, după cum ne relatează Ion Cepoi: „E cunoscut faptul că George Coşbuc a tradus o bună parte din Divinia Comedia a lui Dante la Tismana. Era un loc care îl inspira. Evident că de fiecare dată familia era alături de el“.

Ion Cepoi spune că moartea fiului l-a afectat enorm pe George Coşbuc: „Tragedia l-a afectat enorm de mult pe George Coşbuc, care, în modestia lui proverbială şi-a păstrat inimitatea, dar a căzut într-o depresie care i-a afectat creaţia poetică“. 

George Coşbuc a scris, totuşi, câteva versuri despre pierderea suferită:

Ah, cumva să nu mi-o spuie

Vreun duşman cumplit

Că băiatul meu azi nu e

Şi că a murit,

Că-n schimbarea bruscă-a minţii

Eu l-aş omorî cu dinţii

Ca pe-un câne care muşcă

Pe furiş …

Fântâna nu a mai avut apă o lungă perioadă de timp

Fântâna lui Coşbuc nu este pe lista monumentelor istorice. „Din anul 1977 nu a mai avut apă, dar m-am ocupat de renovarea ei. 

image

  

Acum există apă în fântână, dar vreau să o transform într-o piesă rustică. În anul 1996 am pus placa comemorativă din marmură, dar mi-am propus să o schimb cu o marmură neagră. Fotografia cu Alexandru Coşbuc am găsit-o într-o carte. Am făcut toate acestea pentru că George Coşbuc este un poet important din literatură română şi îmi plac poeziile lui. Din acest motiv, am vrut să aflu cât mai multe“, a precizat Ion Vârţanu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite