Cum au înăbuşit comuniştii manifestaţia de susţinere a Regelui Mihai. „Îi scoatem şi-i trimitem la şcoli de periferie, înlocuindu-i cu copii de muncitori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul comunist Petru Groza (centru) FOTO Fototeca online a comunismului românesc
Liderul comunist Petru Groza (centru) FOTO Fototeca online a comunismului românesc

Petru Groza a coordonat represiunea împotriva celor care au participat la manifestaţia de susţinere a Regelui Mihai din data de 8 noiembrie 1945.

După ieşirea din Axă la sfârşitul anului 1944, România s-a aflat sub supravegherea Comisiei Aliată de Control. Uniunea Sovietică a crescut prezenţia în România, după Conferinţa de la Ialta, pe fondul lipsei de interes a statelor occidentale, care, după Conferinţa de la Potsdam, au refuzat să recunoască guvernul Groza, impus de sovietici.Regele Mihai I a refuzat să semneze decretele-lege emise de guvern prin aşa numita Grevă regală, din perioada 21 august 1945 şi 7 ianuarie 1946, în care Regele Mihai I al României a refuzat să semneze actele Guvernului Petru Groza, dar să şi primească miniştrii în audienţă. În toată această perioadă, Consiliul de Miniştri a continuat să funcţioneze în ilegalitate.

Pe data de 8 noiembrie 1945, a fost organizată o demonstraţie în sprijinul regelui, cu ocazia zilei Sfântului Mihail. Manifestaţia a fost reprimată de autorităţi, care au considerat că este vorba de o tentativă de lovitură de stat. Autorităţile au hotărât deschiderea foculului asupra mulţimii adunate în faţa Palatului Regal, zece demonstranţi fiind ucişi.

Iată stenograma şedinţei în care s-a hotărât înăbuşirea protestului, care a apărut în lucrarea Viaţa politică în documente, 1945“, coordonator Ioan Scurtu:

„Nechiti (n.r. - conducător al „Tineretului Progresist“, organizaţie de tineret controlată de Partidul Comunist): La demonstraţie au fost folosite mari mase de elevi şi studenţi. E clar că aceştia au fost înşelaţi prin lozinci ca: „Trăiască Regele!“ şi altele. După cercetrile făcute a reieşit clar că în fruntea acestor tineri s-au pus profesori, care i-au îndrumat. Noi, Tineretul Progresist, căutăm să pătrundem în şcoli, dar ne lovim de rezistenţa profesorilor. Noi începem o campanie largă pentru a demasca pe toţi profesorii, elevii şi studenţii care au luat parte la demonstraţie.

Dr. Petru Groza: Puneţi-vă pe treabă, profitaţi de această ocazie când îi puteţi scoate pe profesorii din acest fel. La Şcoala Centrală, de exemplu, unde sunt mai mulţi copii de oameni bogaţi, putem face altă garnitură de elevi. Din şcolile de unde vin elevi care au luat parte la demonstraţie îi scoatem şi-i trimitem la şcoli de periferie, înlocuindu-i cu copii de muncitori.

Nechiti: Noi cerem să avem un reprezentant în Consiliul Educativ al Ministerului Educaţiei. La înmormântare trebuie să iasă masa tineretului aparte. Să demonstrăm prin aceasta că adevăratul tineret n-a ieşit la demonstraţia din 8 noiembrie, ci că el este cu noi.

Dr. Petru Groza: Ce număr de elevi sunt în Bucureşti?

Răspuns: Circa 80 000.

Dr. Petru Groza: Câţi au participat la demonstraţie?

Răspuns: Vreo 6–7 000.

Dr. Petru Groza: Atunci în cele 2–3 instituţii de unde aparţin aceşti elevi, să aducem copii de muncitori. Dăm câteva milioane pentru a acoperi cheltuielile cu aceşti copii“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite