Cum alegem cele mai bune becuri economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Becurile econonomice au trecut pe primul loc în faţa celor incandescente. Pe piaţă întâlnim în momentul de faţă o gamă diversificată de becuri economice.

Becurile fluorescente sunt cele mai răspândite, mai ales că preţul acestora a scăzut mult în ultima perioadă. Principiul de funcţionare este asemănător cu cel al neoanelor. Este format din două părţi: tubul din sticlă care emite lumina şi limitatorul de curent electromagnetic sau electronic. Tubul din sticlă este umplut cu un amestec de gaze sub presiune: vapori de mercur şi neon, argon sau xenon. Peretele interior conţine o substanţă fluorescentă pe bază de fosfor. Aceste gaze sunt parcurse de de curentul electric emis de către limitatorul de curent electromagnetic sau electronic. Consumul de energie electrică este de 4-5 ori mai mic decât cel al becurilor clasice cu incandescenţă

Despre pericolul reprezentat de aceste becuri au apărut o serie întreagă de studii. Astfel, cel mai periculos component este mercurul. Un bec fluorescent conţine aproximativ 4 mg. de mercur, care se pulverizează în ambianţă, în cazul în care se sparge. Mercurul are un efect puternic asupra sistemului nervos, mai ales la copii şi femeile gravide. Este toxic pentru creier, sistemul nervos, ficat şi rinichi. De asemenea, specialiştii au ajuns la concluzia că becurile fluorescente emit radiatii UV-B si UV-C, dăunătoare pentru piele şi pentru ochi. 

Becurile LED

image

Pe piaţă au apăru becuri economice care oferă o nouă tehnologie mult mai prietenoasă cu mediul şi sănătatea umană. Becurile LED oferă o lumină de calitate mai bună şi consumă mult mai puţin decât becurile incandescente şi chiar fluorescente. LED-ul alb, folosit in becurile economice LED actuale a fost descoperit in 1993 de Nichia Corporation. 

În octombrie 2014, trei cercetatori au primit premiul Nobel pentru inventarea primelor LED-uri albastre din lume. Denumirea de LED provine de la „Diode Emitatoare de Lumina“. LED-ul albastru produce lumină albă în urma combinaţiei cu LED-uri verzi şi roşii prin folosirea mai multor tehnologii. 

Pe lângă eliminarea pericolului reprezentat de mercur şi alte gaze, becurile LED prezintă şi alte avantaje: au o durată de viaţă de două ori mai mare faţă de becurile fluorescente, rezistenţă mai mare la şocuri şi vibraţii, un consum mai redus cu aproximativ 40% faţă de cele fluorescente. Becurile LED costă de două sau tri ori mai mult faţă de cele fluorescente.

Becurile cu halogen

Becul cu halogen funcţionează pe acelaşi principiu ca şi becul incandescent, numai că diferă compoziţia bulbului din sticlă şi amestecul de gaze din interior, care conţin şi halogen.Filamentul poate ajunge la o temperatură mai mare fără a se arde. Becurile cu halogen consumă între 20% şi 45% mai puţină energie pentru a furniza aceeaşi cantitate de lumină, faţă de becurile incandescente clasice. Lumina produsă este cu 20-30% mai mare decât cea a becurilor incandescente. 

Becul cu halogen nu poate fi amplasat în proximitatea surselor inflamabile sau în apropierea copiilor, din cauză că emit radiaţii UV, care sunt nocive pentru piele. De asemenea, trebuie manipulate cu grijă, pentru că sunt foarte fragile.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite