Controale în spitalele din Gorj. Trei unităţi medicale nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Au fost aplicate cinci amenzi

Controale în spitalele din Gorj. Trei unităţi medicale nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Au fost aplicate cinci amenzi

Spitalele din Gorj au fost verificate de echipe mixte                                              FOTO: Arhivă

Trei spitale din  judeţul Gorj, din cele şapte existenţe, nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Echipele de control au aplicat cinci amenzi şi 45 de avertismente în urma neregulilor constatate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj au constatat, în urma controalelor efectuate, o serie de nereguli în spitalele din judeţul Gorj cu privire la respectarea normelor de securitatea la incendiu. Verificările au avut loc în perioada 19-25 noiembrie. Controalele au fost efectuate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Gorj şi Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat. Verificările au fost efectuate în toate unităţile spitaliceşti din judeţul Gorj.

„Scopul acestor controale a fost acela de a verifica punerea în aplicare a măsurilor de prevenire în vederea desfăşurării actului medical în condiţii de siguranţă, atât pentru pacienţi, cât şi pentru cadrele medicale şi personalul auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în aceste categorii de construcţii.
Trebuie precizat faptul că deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu de către administratorii acestor clădiri nu exclude posibilitatea izbucnirii unui incendiu, iar experienţele trecute demonstrează faptul că o defecţiune tehnică sau o simplă neglijenţă sau eroare umană pot genera o situaţie de urgenţă gravă.
În urma verificărilor efectuate şi a deficienţelor constatate vă comunicăm faptul că, pe linia prevenirii incendiilor, inspectorii de prevenire din cadrul instituţiei noastre au aplicat 45 de avertismente şi 5 amenzi contravenţionale în cuantum de 35.000 lei. Pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale s-au avut în vedere şi controalele efectuate anterior la aceste categorii de construcţii de către reprezentanţii instituţiei noastre, luându-se în considerare aplicarea graduală a sancţiunilor pentru neregulile identificate pe linia prevenirii incendiilor“, se arată într-un comunicat de presă al ISU Gorj.

Ce nereguli au fost constatate

Sancţiunile au fost aplicate pentru că nu au fost solicitate autorizaţii pentru modificările făcute la unele spitale sau depozitarea de diferite materiale care reduc spaţiul de evacuare. „Au existat cazuri în care neregulile constatate au putut fi remediate pe loc, iar pentru neregulile constatate care nu au putut fi remediate s-au stabilit termene de remediere, conform prevederilor legale.

Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale pentru următoarele deficienţe constatate:
1. Nesolicitarea şi obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru modificările constructive aduse unităţii sanitare;
2. Depozitarea diferitelor materiale sau obiecte de mobilier care reduc lăţimea căilor de evacuare în caz de incendiu;
3. Instalaţii electrice care nu sunt exploatate corespunzător“, au mai transmis reprezentaţii ISU Gorj.

Trei spitale nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu

Potrivit SIU Gorj, din cele şapte spitale existente la nivelul judeţului Gorj, trei nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu pentru segmentele de clădire construite după anul 1992 sau anterior anului 1992, dar la care au fost efectuate lucrări de investiţii sau schimbări de destinaţie. „Instituţia noastră a eliberat eliberând în aceste cazuri avize de securitate la incendiu, urmând ca la finalizarea lucrărilor, dacă sunt îndeplinite cerinţele de securitate la incendiu, să fie eliberată autorizaţia de securitate la incendiu, iar 4 spitale deţin autorizaţie de securitate la incendiu pentru clădirile sau segmentele de clădiri care se supun avizării autorizării, conform prevederilor legale“, se maia rată în comunicatul ISU Gorj.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările