Comunicatul Parchetului Militar în privinţa morţii lui Corneliu Zelea Codreanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zelea Codreanu a fost asasinat lângă pădurea din localitatea Tâncăbeşti
Zelea Codreanu a fost asasinat lângă pădurea din localitatea Tâncăbeşti

Corneliu Zelea Codreanu a murit în noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938, lângă pădurea din localitatea Tâncăbeşti, în urma unui asasinat.

Liderul legionar fusese condamnat, în luna mai 1938, la 10 ani de muncă silnică, pentru trădare. În noiembrie, acesta era transportat cu o dubă a Jandarmeriei de la Râmnicu Sărat la Bucureşti, alături de alţi 13 legionari. În dreptul localităţii ilfovene Tâncăbeşti, legionarii au fost coborâţi sub pretextul unei pauze.

Pe câmp au fost strangulaţi de jandarmi şi apoi împuşcaţi pentru a invoca motivul unei încercări de evadare. Au fost aruncaţi într-o groapă comună la Jilava, după care au fost arşi cu vitriol. În aceeaşi noapte, au fost împuşcaţi legionari şi la Cluj, şi Bucureşti.

„Jandarmii, după somaţiile legale, au făcut uz de armă“

Parchetul militar al Corpului II Armată a emis un comunicat în data de 30 noiembrie în care arăta că maşina cu care erau transportaţi legionarii a fost atacată de persoane necunoscute, iar deţinuţii au încercat să fugă:

„În noaptea de 29–30 noiembrie a.c. s-a făcut un transfer de condamnaţi de la închisoarea R. Sărat la Bucureşti–Jilava. În dreptul pădurii ce corespunde km 30 de pe şoseaua Ploieşti–Bucureşti, pe la orele 5, automobilele au fost atacate cu împuşcături de necunoscuţi care au dispărut şi în acel moment, transferaţii, profitând de faptul că transportul se făcea în automobile Brek tip jandarmi, deschise şi pe timp de noapte şi ceaţă densă, au sărit din maşini, îndreptându-se cu vădită intenţie de a dispărea în pădure. Jandarmii, după somaţiile legale, au făcut uz de armă.
 

Au fost împuşcaţi: Corneliu Zelea Codreanu, condamnat la zece ani muncă silnică şi şase ani interdicţie. Constantinescu Nicolae, Caranica Ion, Belimace Doru, autorii asasinatului comis asupra lui I.Gh. Duca, condamnaţi la muncă silnică pe viaţă. Caratănase Ion, Bozântan Iosif, Curcă Ştefan, Pele Ioan, State Gh. Ioan, Atanasiu Ioan, Bogdan Gavrilă, Vlad Radu, autorii asasinatului comis asupra lui Mihail Stelescu, condamnaţi la muncă silnică pe viaţă. Georgescu Ştefan, Trandafir Ioan, condamnaţi la câte zece ani muncă zilnică, pentru asasinat asupra lui Stelescu“.

Autorităţile şi apropiaţii Casei Regale erau îngrijoraţi de faima tot mai mare a lui Codreanu. Partidul lui „Totul pentru Ţară” obţinuse la alegerile din decembrie 1937 un rezultat remarcabil, 15.58%. În aceste condiţii exista temerea ca Zelea Codreanu să-şi dorească să fie mai mult decât un simplu parlamentar. După arestarea lui Corneliu Zelea Codreanu, în 1938, Armand Călinescu, în aceea perioadă ministru de Interne, spunea îngrijorat că exista presiuni din zona germană pentru rejudecarea procesului lui Codreanu: „Asta înseamnă că va trebuie să rejudecăm procesul lui Codreanu să-l punem în libertate şi cu popularitatea lui, în două, trei luni ajunge la guvernare”. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite