Comoara din „puţul cu bani“ de pe insula Oak, căutată de un preşedinte american şi de un actor celebru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au fost  adevărat şantier a fost organizat pentru găsirea comoarei de pe insula Oak                           FOTO: www.crystalinks.com
Au fost  adevărat şantier a fost organizat pentru găsirea comoarei de pe insula Oak                           FOTO: www.crystalinks.com

Legenda comorii care se află ascunsă într-o galerie subterană de pe Insula Oak a înflăcărat imaginaţia unor oameni importanţi, care au căutat-o în zadar.

Insula Oak are o dimensiune mică şi se află în Golful Manhoe, în largul coastelor Canadei. În jurul acestei insule circulă o legendă, conform căreia o comoară este ascunsă într-un tunel sau într-un puţ. Şase persoane au murit în încercarea de a găsi comoara. 
 

„Povestea originală a puţului din insula Oak s-a născut din articolele de ziar de la mijlocul secolului al 19-lea, care diferă uşor în detalii, dar se suprapun în elementele principale ale poveştii. În 1795, un tânăr pe numele său Daniel Mc Ginnis, care cerceta insula, a dat peste o denivelare uşoară a terenului din apropierea unui copac, în vârful căruia, potrivit unor versiuni, un scripete atârnat de o creangă. Punând piesele două câte două la un loc, cum se zice, Mc Ginnis şi adus doi prieteni şi au început să sape acea cavitate, care s-a dovedit a fi un puţ umplut cu pământ. La câţiva mai de adâncime au găsit lespezi, dedesubtul lor au dat de un pat de grinzi sau bârne de stejar”, arată istoricul Joel Levy în lucrarea ”Misterele lumii”. 
 

Cei trei au adus şi alte persoane în ajutorul lor, convinşi că acolo se afla o comoară. După săpături îndelungate au găsit, la o adâncime de 24 de metri, o ladă, dar când s-au întors să o scoată au găsit puţul inundat şi nu au reuşit să scoată apa. 

Capcanele din „puţul cu bani“

Căutările sau reluat mai târziu, fiind folosite echipamente mai avansate. Puţul s-a surpat la un moment dat, după ce a fost inundat din nou de apă. Au fost găsite zalele unui lănţişor din aur, ceea ce a reprezentat un motiv în plus pentru ca săpăturile să continue.

„La un anume punct, minerii au crezut că au dat de fundul puţului, dar el se termina aparent într-un fel de cavernă subterană care, din nou, s-a inundat. S-a presupus că ar fi fost instalat un sistem elaborat de aducţiune pentru a crea o capcană cu apă, aşa încât apa mării din golful Smith să inunde orice lucrare neautorizată şi să acopere misterioasa comoară, scufundând, şi mai adânc presupusele cufere cu comori, ferindu-le pentru  totdeauna”,

se arată în volumul “Misterele lumii”. 

Comoara a fost căutată de un preşedinte american şi de un actor

Căutările au continuat şi în secolul al XX-lea. Printre căutători s-au aflat şi o serie de persoane deosebit de cunoscute, cum ar fi preşedintele american Franklin D. Roosvelt, care a petrecut mai mult timp pe insulă şi a ajutat la săpături, sau actorul John Wayne. Un accident cumplit a avut loc în anul 1897, când un troliu s-a rupt, iar o persoană a murit. De asemenea, în anul 1965, alte patru persoane au murit sufocate cu gaz. În perioada respectivă a fost adusă chiar şi o foreză mecanică pentru a căuta întreaga arie a puţului original, cu toate că urma acestuia se pierduse ca urmare a numeroaselor săpături care fuseseră executate. 

Ce s-a găsit în puţul de pe Insula Oak

Potrivit istoricului Joel Levy, în puţ sau găsită mici cantităţi de aur, fragmente de pergament, unelte vechi şi o tăbliţă de piatră inscripţionată cu un mesaj codificat care a fost găsită la începutul secolului al 19-lea. Tăbliţa a fost pierdută mai mult timp, după care mesajul ar fi fost codificat în anul 1970: „La 40 de picioare adâncime se află îngropate două milioane de lire”. Acestea au fost argumentele pentru care săpăturile s-au desfăşurat o perioadă aşa de îndelungată. 

Comoara ar fi fost ascunsă de piraţi

Originea comoarei din Insula Oak este pusă pe seama piraţilor. Căpitanul Kidd este primul despre care se face menţiune că ar fi ascuns comoara, iar puţul ar fi fost construit de către navigatorii spanioli de pe un galion încărcat cu bunuri de preţ care au fost întemniţaţi.

O altă versiune care circulă se referă la capturarea de către marinarii englezi a comorii care era transportată de către navigatori spanioli, iar aceştia au declarat doar o parte din aceasta, iar restul a fost ascunsă. 

Cavalerii Tempălieri şi comoara de pe insula Oak

Cercetătorii au făcut unele legături între comoara din Insula Oak şi Cavalerii Templieri, ca urmare a complexităţii şi a modului în care a fost construit puţul în care s-ar ascunde. „Templierii ar fi moştenit secretele arhitecturale ale construirii de edificii monumentale de la regele Solomon şi de la constructorii piramidelor. Ei sunt legaţi de locul respectiv datorită zvonurilor şi legendelor despre flota dispărută, curajul lor în călătorii pe oceane şi conexiunile transatlantice. Se pomeneşte des că la sosirea lui Columb în Lumea Nouă, corăbiile sale purtau pe catarge crucea Templierilor”, menţionează Joel Levy. 

Insula Oak este legată de Henry Sinclair, prinţ de Orkney. Se crede că a primit tainele navigaţiei de la Templieri, pentru a putea explora Lumea Nouă. Acesta a depozitat pe insulă comoara pe care a strâns-o. 

Puţul cu bani, o cavitate naturală

Istoricul Joel Levy oferă o explicaţie cu privire la existenţa puţului de pe Insula Oak. Astfel, potrivit acestuia, puţul este o formaţiune geologică naturală, pentru că geologia zonei favorizează formarea de grote subterane, dislocări de roci şi crearea de falii: „Surparea unei astfel de grote în procesul natural poate conduce la formarea de lemn sau puţuri, deschise sau aproape de suprafaţă, în funcţie de cantitatea de pământ şi rocă prăbuşită în golul creat. Cu timpul, aceste puţuri se vor umple în continuare cu pământ trunchiurile de copaci şi alte resturi lemnoase pot cădea cu uşurinţă înăuntru contribuind la umplerea lor. Nu e greu să ne imaginăm un scenariu în care dintr-un puţin natural a rămas doar cavitatea de suprafaţă, stadiul în care a fost găsit de către Mc Ginnis şi că la prima tentativă de săpare solul proaspăt din interiorul puţului împreună cu stratul ocazional de mase lemnoase depozitată în urma unei furtuni sau inundaţii a dat întregii formaţiuni înfăţişarea înşelătoare a unei construcţii artificiale”.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite