Combustibilul de două ori mai eficient caloric decât lemnul. Este produs în Gorj de un investitor chinez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brichetele din lignit au un randament de două ori mai mare decât lemnul
Brichetele din lignit au un randament de două ori mai mare decât lemnul

O fabrica în care se produc brichete combustibile din lignit a început să funcţioneze de câteva zile în comuna Peştişani, din judeţul Gorj, în urma unei investiţii a unui om de afaceri din China.

Capacitatea de producţie este, în momentul de faţă, de 20 de tone/oră, dar investitorul chinez intenţionează să dezvolte noi capacităţi de producţie.

Pentru că lignitul folosit este desulfurat şi mirosul specific cărbunelui dispare, brichetele fabricate în localitatea gorjeană Peştişani pot fi folosite în locul lemnului în centrale sau sobe de teracotă.

Liviu Arşanu, directorul fabricii, ne explică modul de fabricare, dar şi randamentul faţă de lemn: „Brichetele sunt ecologice, pentru că se produce procesul de desulfurare. Materia primă este praful de cărbune rezultat în urma exploatării cărbunelui, care se concasează, după care se adaugă un liant combustibil natura şi un agent de desulfurare. Produsul în sine nu a mai fost fabricat dinainte de 1989. Diferenţa faţă de lemn este timpul de ardere şi puterea calorică sunt, în medie, de 2 - 2,5 ori mai mari. Brichete au o formă rotundă aplatizată, puterea calorică de 3.250 - 3.300 kilocalorii, conţinutul de sulf este de 0,3%“. 

Cereri din Serbia şi Ungaria 

image


Pentru că produsul a început să se fie livrat doar de câteva zile, reţeaua de distribuţie este în organizare. Liviu Arşanu a precizat că se află în negocieri pentru a livra brichetele din cărbune şi la export, primele cereri venind din Ungaria şi Serbia:

„Livrările se fac către entităţi private şi depozite, urmând să aplicăm în cel mai scurt timp şi Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Produsul se vinde angro de la fabrică şi au început să existe distribuitori zonali. Produsul este destinat şi exportul. Am avut, deja, discuţii cu parteneri din Ungaria şi Serbia“.

Preţul este mai mic decât cel al lemnului 

lignit

Preţul de vânzare este de aproximativ 400 de lei pentru o tonă de brichete, dar directorul fabricii spune că ar putea să scadă: „Investiţia este realizată împreună cu partenerul chinez. Este o asociere în participaţiune. În funcţie de cererea pieţei avem capacitatea de extindere a producţiei şi chiar putem ajunge la o dublare. Preţul de plecare din fabrică este sub cel al lemnului. Se stabileşte un preţ în funcţie de cantitate, care poate să scadă. Noi vrem să ne formăm o piaţă“. Fabrica are, în prezent, 15 angajaţi.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite