Cel mai mare caz de muncă la negru din istoria judeţului Gorj s-a încheiat prin clasarea dosarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 100 de lucrătorii au fost prinşi în timp ce munceau „la negru“
Peste 100 de lucrătorii au fost prinşi în timp ce munceau „la negru“

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbuneşti a clasat dosarul penal al celui mai mare caz de muncă la negru din istoria judeţului Gorj. În anul 2013, peste 100 de persoane au fost găsite în comuna Turburea în timp ce lucrau fără forme legale la amenajarea unui parc fotovoltaic.

La sfârşitul lunii mai 2013, reprezentanţii Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, împreună cu poliţiştii, au găsit 99 de persoane care desfăşurau activităţi de montare panouri solare într-un parc fotovoltaic amenajat, fără forme legale. De asemenea în luna iulie s-au găsit din nou în acelaşi loc încă 11 persoane care lucrau tot fără forme legale. 

ITM Gorj a sesizat parchetul cu privire la infracţiunea de muncă la negru, care se aplică în cazul în care sunt descoperite mai mult de cinci persoane fără forme legale. Ancheta s-a finalizat un an mai târziu cu clasarea dosarului în care a fost urmărit penal administratorul firmei Drimex Solar SRL din Oradea, care a executat lucrările la parcul fotovoltaic.

George Romanescu, inspectorul şef al ITM Gorj, spune că cercetările au fost deosebit de complexe şi dificile: „Au fost două cazuri. Acolo am avut o informaţie şi ne-am deplasat acolo. Au fost două cazuri pe raza comunei Turburea.  La vremea respectivă, conform legii, instituţia era obligată să sesizeze Parchetul, lucru care s-a şi întâmplat. Am înaintat documentele către parchet pentru finalizarea cercetărilor. Noi am mers la faţa locului, am luat acele declaraţii de la persoanele surprinse. Nu a fost uşor. Am avut o colaborare bună Poliţia şi Jandarmeria. Am deplasat tot efectivul Inspectoratului Teritorial de Muncă. Este un caz rar chiar la nivel naţional“. 

Procurorii motivează că susţineau o probă de lucru

Au fost depuse şi două denunţuri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg. Cărbuneşti. Au fost deschise două dosare penale cu privire la cele două fapte, care s-au conexat într-unul singur. 

În vara anului 2014, dosarul penal pentru muncă la negru a fost clasat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbuneşti. Procurorii au motrivat, în ordonanţa de clasare, că persoanele prinse la muncă fără forme legale le-au declarat poliţiştilor că se aflau în prima zi şi că susţineau o probă de lucru:

„Aceea a fost prima zi când s-au prezentat la acest punct de lucru, se aflau în perioada de probă de lucru şi încă nu negociaseră condiţiile de muncă şi remunerarea acesteia. Acestea au mai precizat că s-a prezentat la acest punct de lucru în dimineaţa zilei de 29-05-2013, în jurul orelor 7,00-8,00 cu intenţia de a se angaja ca muncitori necalificaţi şi li s-a solicitat de reprezentanţii societăţii să facă o probă de lucru la montarea panourilor fotovoltaice pentru a li se verifica abilităţile necesare, urmând ca în funcţie de deprinderile fiecăruia să li se încheie contracte de muncă pe o perioadă determinată de 30 de zile, în schimbul unei remuneraţii de 9 lei/oră ce le va fi plătită la sfârşit de săptămână“.

Procurorii menţionează că, după efectuarea controlului, 160 de persoane au fost angajate şi au lucrat temporar la montarea panourilor.

În cazul celor 11 persoane care au fost găsite câteva luni mai târziu muncind „la negru“, procurorii au venit cu o nouă explicaţie: „În data de 08.07.2014, când şantierul era pe finalizare, la punctul de lucru s-au prezentat din nou reprezentanţii ITM Gorj însoţiţi de organele de poliţie, ocazie cu care au fost depistate 11 persoane, care prestau activităţi la parcul fotovoltaic, mai exact montau cutii invertor, cărora le încetaseră contractele de muncă înainte cu trei zile. (…) O parte din persoanele respective au declarat că nu aveau cunoştinţă despre încetarea contractelor de muncă, iar lucrarea era pe finalizarea şi s-a impus să continue activitatea la panourile solare pentru câteva zile“. Procurorul de caz a considerat că lucrarea nu a fost finalizată din motive obiective şi că a fost nevoie ca salariaţii să fie chemaţi pentru încă o zi. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite