Ce spune liderul mason Săvoiu despre acuzaţiile  care i se aduc de DNA în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de Toni Mihail Greblă

Ce spune liderul mason Săvoiu despre acuzaţiile  care i se aduc de DNA în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de Toni Mihail Greblă

Săvoiu susţine că încasează din România o pensie de numai 450 de lei, dar veniturile sale provin din pensia care-i vine din Franţa                                                                                     FOTO: Alin Ion

Gorjeanul Bartolomeu Constantin Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Română fondată “1880” (M.L.N.R. “1880”), a făcut primele declaraţii despre acuzaţiile care i se aduc în dosarul penale în care a fost trimis în judecată alături de fostul judecător al Curţii Constituţionale, Toni Mihail Greblă.

Săvoiu a povestit cum l-a cunoscut pe afaceristul de etnie romă Ion Bîrcină. Judecătorul de atunci Toni Mihai Greblă l-a contactat şi i-a cerut ajutorul. „În luna august 2014, domnul Toni Greblă (...) mi-a pus întrebarea «Stimate prieten, poţi să ne ajuţi. Am unul dintre finii mei», care se numea domnul Bîrcină. Eu cunosc foarte multă lume în diferitele mele întâlniri economice, masonice, politice. Nu îl cunoşteam. «Ştim că ai relaţii foarte bune în Turcia şi dorim să participăm, la o expoziţie internaţională", a spus Săvoiu.
 

Săvoiu şi Bîrcină, împreună în Istanbul

 
Bartolomeu Constantin Săvoiu a relatat că a fost împreună cu Bîrcină la o manifestare pe teme economice care s-a desfăşurat la Istanbul pentru a-i găsi parteneri de afaceri: „Am fost întradevăr acolo. Am tăiat panglica în mod oficial alătu8ri de secretarul general al Camerei de Comerţ Instanbul, din care fac parte 180.000 de firme, înalţi demnitari din Ministerele Economiei şi Energiei. Domnul Bîrcină spunea că are un teren important în Gorj cu zăcăminte de cărbune dedesubt. Există lângă Braşov o extraordinară realizare tehnologică a domnului Costin Frâncu, inginer areronatic, care a băgat toţi banii domniei sale care funcţionează fie cu gunoaie organice, fie pe cărbune. Poate produce energie electrică, îngrăşăminte şi cherosen. Această centrală a funcţionat patru ani şi au venit tot felul de controale. (...) Bîrcină mi-a spus că are cărbune şi era o variantă să mute centrala. Am fost a doua zi după deschidere la Camera de Comerţ, unde mi s-a spus că există interes pentru Instanbul. Am fost la câteva societăţi care vor să facă acest lucru, care vroiau chiar să importe energie electrică din România. Am fost de două ori după aceea în octombrie şi în decembrie cu domnul Costin Frâncu la domnul Bîrcină, ca pe 23 ianuarie, dimineaţa la 6,00 să-mi bată la uşă cei de la DNA“.
 
Săvoiu spune că nu şi-a pus întrebări cu privire la Ion Bârcină, pentru că i-a fost prezentat de un judecător de la Curtea Constituţională:
„Un judecător de la Curtea Constituţonală mă roagă să-l ajut şi am făcut-o cu plăcere. (...) Bîrcină nu ştia o limbă străină. A fost o persoană politicoasă şi agreabilă“.
 

Săvoiu: "Nu există embargou al Uniuniii Europene pentru Rusia"

 
Svăoiu susţine că nu există un embargou faţă de Rusia la produsele alimentare: „Sunt acuzat de a face un grup infracţional pentru exportarea de carne în Rusia. Nu există embargou al Uniuniii Europene pentru Rusia. Embargoul Uniunii Europene priveşte armele, produse strategice. Nu există embargou pentru produsele alimentare. (...) Orice gândire logică că se dorea să se treacă prin Turcia şi de acolo în Rusia prin falsificarea de facturi vamale. Mâine dacă vreţio să vindeţi carne în Turcia puteţi să vindeţi un milion de tone. Cum poţi să falsifici o factură vamală. poţi să vinzi şi în Rusia, numai că ruşii nu vor să cumpere. (..) E o poveste de a face să adoarmă copilaşii“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: