Ce legătură există între Castelul Bran şi Dracula. „Este o dovadă a lipsei de cultură, mai ales la tânăra generaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu există vreo dovadă că Vlad Ţepeş a călcat vreodată la Castelul Bran
Nu există vreo dovadă că Vlad Ţepeş a călcat vreodată la Castelul Bran

Castelul Bran nu are absolut nicio legătură cu domnitorul Vlad Ţepeş sau cu personajul Dracula, inventat de scriitorul Bram Stocker. Această judecată este susţinută de istorici, care nu au descoperit nici măcar o dovadă a trecerii domnitorului pe la Castelul Bran, alăturarea cu vampirul Dracula fiind făcută doar în scopuri turtistice.

Istoricul Ana - Maria Bauman susţine în lucrarea „Castelul Bran şi Dracula, adevăr şi ficţiune“ că nu există nicio dovadă a trecerii sau a şederii domnitorului Vlad Ţepeş, care a devenit un personaj cunoscut în toată lumea prin transformarea sa de către scriitorul Bram Stoker în vampirul Dracula, la Castelul Bran:

„Prezentarea Castelului Bran ca fiind al domnitorului Vlad Ţepeş, mai ales în tot felul de filme şi cărţi poştale, este o dovadă a lipsei de cultură, mai ales la tânăra generaţien care foloseşte noile ... «manuale alternative» de istorie. Se ştie că încă nu a fost descoperit nici un document care să ateste trecerea lui Vlad Ţepeş prin Castelul Bran. Localizarea castelului Contelui Dracula în Pasul Bârgăului, lângă Bstriţa, de către Bram Stoker este o ficţiune, pentru că în acea zonă nu a fost nici un castel. Pentru istorici lucrurile sunt clare, dar ce să faci cu turiştii care vin din toate colţurile lumii ca să vadă «Castelul .. lui Dracula»? Pentru că singurul castel care se aseamănă cu descrierea din romanul .. «Dracula» este Castelul Bran. În plus are şi avantajul de a fi aproape de staţiunea turistică Poiana Braşov sau de Valea Prahovei. Putem admite ca un castel să aibă un vampir cu numele Dracula cu o figură imaginară, mai mult sau mai puţin fioroasă, dar este total greşit să se continue cu afirmaţia «Castelul Bran al voievodului Vlad Ţepeş (Dracula)»".

dracula

Prima atestare documentară a Castelului Bran datează din anul 1377

Ana - Maria Bauman prezintă şi prima atestare documentară a Castelului Bran şi cum a luat fiinţă:

„Numai data de 19 noiembrie 1377 pentru prima atestare documentară a Castelului Bran este acceptată de toţi istoricii şi cercetătorii. Existenţa unei cetăţi mai vechi de 1377 ridicată de cavalerii teutoni este o problemă discutată în rândul istoricilor români şi germani, şi care are un caracter mai mult romantic decât exact, ducând cu gândul la povestirile medievale. Documentul din 19 noiembrie 1377 menţionează foarte clar că pădurea a fost «tăiată în lung şi în lat pentru a se putea ridica o nouă cetate»“. 

Cine a construit castelul?

Cei care au fost însărcinaţi cu construcţia castelului au fost mai marii Braşovului, care trebuiau să-l ridice pe propria lor cheltuială. „Proprietarul era regele maghiar Ludovic 1 cel Mare ( 1342-1382). Regii maghiari au păstrat până în 1 526 cetatea Bran în proprietatea lor. Interpretarea documentelor din jurul anului 1.400 referitoare la cetatea Bran a dus la o multitudine de pareri ale diferiţilor autori şi la afirmaţia greşită privind «stăpânirea lui Mircea cel Bătrân asupra cetăţii Bran»“, arată Ana - Maria Bauman. 

Proprietarii Castelului Bran

Istoricul face o trecere în revistă şi a proprietarilor Casteului Bran: „Între anii 1377 - 1 526 castelul Bran a fost al regilor maghiari. Între anii 1541 şi 1651, castelul a fost al principilor Transilvaniei, iar între anii 1650 - 1920, Castelul Bran a fost în proprietatea oraşului Braşov. Prin Actul de donaţie din 1 decembrie 1920 (semnat de primar şi primnotar), Consiliul orăşenesc al oraşului Braşov dăruieşte Reginei Maria Castelul Bran. Între anii 1920 - 1938, castelul Bran a fost în proprietatea Reginei Maria (de multe ori se confundă cu domeniile familiei regale) care îl lasă prin testament fiicei sale Principesa Ileana, Arhiducesă de Habsburg. După 1948, Castelul Bran intră în proprietatea statului român. Istoria de 624 de ani a Castelului Bran este un adevăr uitat, mai ales de cei care vor să exploateze turistic ficţiunea contelui vampir Dracula“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite