„Cazul Tudor Vladimirescu“, istoria transformată într-un spectacol muzical-teatral cu provocări mari VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacolul „Cazul Tudor Vladimirescu“ este considerat cel mai important eveniment în Anul Bicentenar  Foto: Florin Rotaru
Spectacolul „Cazul Tudor Vladimirescu“ este considerat cel mai important eveniment în Anul Bicentenar  Foto: Florin Rotaru

Premiera spectacolului „Cazul Tudor Vladimirescu“ a avut loc pe data de 9 iunie, când se împlinesc 200 de ani de la uciderea marelui revoluţionar. Actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ şi artiştii de Ansamblul „Doina Gorjului“, alături de muzicienii de la formaţia Bucium, au transformat istoria într-un act artistic şi într-o operă rock.

Spectacolul prezintă viaţa şi revoluţia lui Tudor Vladimirescu, în anul bicentenar, în care se marchează două secole de la revoluţia lui Tudor şi de la moartea revoluţionarului, care s-a născut în judeţul Gorj, în localitatea Vladimir. 

Spectacolul este o operă rock muzica fiind compusă special de trupa Bucium, pe versurile poetului Lucian Vasilescu, iar actorii sunt cei care le interpretează.

Actorii de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ trebuie să facă faţă unor mari provocări. 

Trei actori, care îî interpretează pe Tudor Vladimirescu, iubita acestuia, care este sora haiducului Iancu Jianu, şi ţăranul Tudor, toţi ucişi, pleacă pe o plută aflată pe lacul de acumulare de pe râul Jiu către o altă lume. 

Actorii poartă pe sub costume veste de salvare, în cazul unui accident. 

Scena de final este privită de spectatorii prezenţi, care îşi părăsesc locurile, la invitaţia actorilor

Sursa Florin Rotaru

cazul tudor teatru

„Scena de final a fost o provocare pentru actori, doarece au trebuit să facă faţă acestei situaţii cu totul nouă. Pluta se află pe lacul de acumulare, într-o situaţie reală şi au fost luate măsuri de protecţie în cazul în care s-ar întâmpla un accident“, a spus Iani Gârbaciu, consultant artistic şi purtătorul de cuvânt al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“. 

60 de actori şi dansatori participă la „Cazul lui Tudor Vladimirescu“

Aproximativ 60 de actori şi dansatori de la Ansamblul Artistic „Doina Gorjului“ sunt prezenţi pe scenă, alături de membrii trupei rock Bucium. Actorii sunt cei care cântă melodiile compuse special pentru acest spectacol. 

Regia şi scenariul îi aparţin lui Gavriil Pinte. Muzica originală: este semnată de Andi Dumitrescu (Bucium), iar coregrafia este concepută de Mălina Andrei. 

cazul tudor teatru

Sursa Florin Rotaru

Spectacolul va fi difuzat de TVR şi va fi inclus într-un proiect cultural al Ministerului Culturii, fiind considerat unul dintre cele mai importante evenimente în Anul Tudor Vladimirescu. 

Superba imagine din final a corabiei lui Caron

Ion Parhon, unul dintre cei mai apreciaţi critici de teatru din ţară apreciază complexitatea spectacolului şi scena de final: „Este un spectacol mai puţin obişnuit, sincretic prin mulţitudinea mijloacelor artistice şi eclectic prin confruntarea filoanelor emoţionale, un spectacol ambiţios prin detaşare de sufocantele producţii votile de altă dată, unde personajele foloseau cuvinte din congresele P.C.R. -ului, dar şi foarte curajos prin asumarea unor numeroase şi uriaşe dificultăţi tehnice şi artistice nu întotdeauna la fel de bine rezolvate.

cazul tudor teatru

Sursa Florin Rotaru 

Dincolo de viermuiala viu colorată a tabloului social politic naţional şi european, de fidelităţi şi trădări, ori de eterna frumuseţe a sacrificiului din acest discurs teatral-coregrafic desfăşurat într-o succesiune cinematografică irumpe o neaşteptată poveste de iubire, care transcede şi evenimentele şi viaţa şi moartea, până la superba imagine din final a corabiei lui Caron, purtând pe ape geana de lumină, de ingenuitate şi de speranţă din sufletele „logodnicilor”, din sufletele fiinţelor ultragiate, din fiinţa unei naţii”. 

cazul tudor teatru

Sursa Florin Rotaru

„Probabil cel mai complex şi ambiţios proiect de teatru din România“

Trupa rock Bucium a transmis un mesaj despre spectacolul pe care îl consideră cel mai complex la care a participat:  „Proiectul include secvenţe de dansuri româneşti, vals, bal bizantin, zeci de dansatori şi cântăreţi, peste 18 cântece, dintre care ultimul cântat pe o plută pe râul Jiu, alături de un cor impresionant. Este atât de greu să produci un astfel de proiect şi atât de multe lucruri greu de depăşit se ivesc în etapa de producţie, mai ales când nu există bugete de Londra, cele mai grele fiind problemele tipic româneşti, ce ţin de standarde, din păcate, încât este o mare bucurie să fim parte din probabil cel mai complex şi ambiţios proiect de teatru din România. Acest proiect nu s-ar fi putut întâmpla fără un grup de actori ce îşi iubesc cu adevărat profesia, cu care suntem fericiţi că ne-am împrietenit, cu care suntem convinşi că vom realiza ceva cu adevărat important“. 

Vă mai recomandăm să citiţi

Horaţiu Mălăele, la întâlnirea de 50 de ani de la terminarea liceului. Amfiteatrul şcolii îi poartă de astăzi numele VIDEO

Captură de aproape trei kilograme de cannabis a poliţiştilor gorjeni VIDEO

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite