UPDATE Cauzele uriaşei pene de curent care a afectat tot Ardealul săptămâna trecută. Pagube de 800 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pana generalizată de energie electrică din zona Ardealului a avut loc în urmă cu o săptămână
Pana generalizată de energie electrică din zona Ardealului a avut loc în urmă cu o săptămână

Pana generalizată de energie care a afectat, în urmă cu o săptămână, zona Ardealului ar fi fost provocată de ieşirea din sistem a unei cantităţi de 1.000 de Megawaţi care erau furnizaţi de hidrocentrale.

UPDATE 

Reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E), care este responsabilă cu gestionarea sistemului de transport al energiei electrice şi cu permiterea comerţului şi a furnizării de energie electrică la nivel transfrontalier în UE, a emis astăzi un comunicat în legătură cu pana generalizată de energie electrică în care arată că această situaţie s-a produs ca urmare a unei suprasolicitări a frecvenţei care a dus la o separare a modului sincron în care funcţionează reţelele de transmisie ale ţărilor din Europa continentală, iar zona de sud-est a Europei a fost afectată.

„Rezistenţa sistemului şi pregătirea operatorilor de sistem responsabili au un impact decisiv asupra consecinţelor unor astfel de evenimente“, seara arată în comunicatul de presă. Investigaţia continuă pentru a se stabili problema care a dus la separarea sistemului şi la suprasolicitarea frecvenţei. 

Articol iniţial:

Această concluzie îi aparţine lui Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), din care fac parte sindicatele din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România. 

Acesta a spus că blackout-ul în care s-a aflat România a fost o consecinţă a lipsei de investiţii din ultimii ani în noi capacităţi de producţie de energie electrică. Acesta susţine că situaţia se poate repeta: 

„Vineri nu a fost o situaţie excepţională. După cunoştinţele mele, au căzut 1.000 de Megawaţi din sistemul hidroenergetic şi a căzut tot sistemul. În zona Ardealului nu s-a mai investit nimic. România, dacă avea capacităţi, putea să compenseze. În România au picat 1.000 de Megawaţi pe hidro“.

Autorităţile române nu au anunţat nici până acum din ce motiv s-a produs un blackout energetic. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat doar că s-a demarat o anchetă. 

Jumătate din producţia de energie electrică din Germania era produsă de termocentrale 

Preşedintele organizaţiei sindicale a obsevat că în perioada în care s-a înregistrat pana de curent, în Germania, jumătate din producţia de energie electrică era asigurată de termocentralele pe cărbune, care au fost puse în funcţiune într-un termen scurt de timp deoarece se plăteşte o taxă pentru a fi pregătite în orice moment să intre în sistemul energetic: 

„În zilele respective au fost intervale în care Germania avea peste 50 la sută producţie pe cărbune. Vorbim de Germania care are o producţie de aproximativ 50.000 de Megawaţi. Aveau, în perioada aceea, o producţie de peste 25.000 de Megawaţi pe cărbune, în condiţiile în care la noi nu era nici 1.000. 

În Germania s-a implementat sistemul de rezervă de capacitate solicitat de ani de zile şi de către Complexul Energetic Oltenia. Sistemul plăteşte pe cel care în aşa zisul moment de stres al sistemului energetic poate să dea drumul la capacităţi. Plăteşte capacităţi care stau, dar atunci când este nevoie sunt pornite şi introduse în sistem într-un timp scurt“. 

Producătorii sunt dezavantajaţi în faţa transportatorilor şi distribuitorilor

Dumitru Pârvulescu susţine că responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat îi aparţine  societăţii TRANSELECTRICA: Există o directivă europeană care îl obligă pe vinovat să plătească. Am înţeles că numai în România au fost înregistrate pagube de 800 milioane de euro. Nu o să-şi asume Transelectrica vinovăţia“.

Liderul de sindicat spune că taxele percepute de transportatori şi distribuitori sunt foarte mari în comparaţie cu preţul de producţei al energiei electrice. 

„Cert este că de 20 de ani în sistemul energetic s-au întâmplat lucruri nu tocmai în regulă. O dată cu spargerea RENEL, ulterior a CONEL, în producători, distribuitori, transportatorului, care este acum TRANSELECTRICA, după care spargerea producătorului pe monosursă, punând în concurenţă hidro cu huila, cel mai radical exemplu,  prin privatizarea distribuţiei, care nu a mai fost urmărită de nimeni. Noi, producătorii, vindem pe piaţa liberă, OPCOM, iar distribuitorii au fost ajutaţi de ANRE cu nişte tarife extraordinare, pentru a-i ajuta pe băieţii deştepţi care au cumpărat distribuţia din România cu profituri de sute de milioane“, a declarat acesta.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Scandal de proporţii pe pământ într-o comună din  Gorj. Cinci femei au fost implicate, iar trei au suferit leziuni

Tabletele primite de elevii din oraşul Rovinari nu sunt funcţionale. Au fost cumpărate din fonduri europene

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite