Cât costă mieii de Paşte în 2018. „N-o să scoatem prin preţurile practicate nici cât am dat pe nutreţ, boabe şi fân“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, mieii vânduţi de Paşte sunt mici şi puţini pentru că sărbătorile pascale sunt prea devreme şi zăpada a fost prea mare. Astfel, preţul de vânzare va fi mult mai mare faţă de anul trecut.

Un kilogram de carne de miel se vinde cu 30 de lei, în condiţiile în care anul trecut se vindea cu 20 de lei.

Familia Bivolaru, din Tismana, se ocupă de generaţii întregi de creşterea ovinelor. Deţine peste 1.000 de ori şi capre, iar din fermă vor pleca aproximativ 400 de miei şi iezi pentru masa de Paşte. Procesul de fătare nici nu s-a încheiat.

„Mai sunt şi de fătat o grămadă. Aşteptăm şi pe-ăia îi păstrăm pentru la toamnă. Mieluţele le oprim. Nu sacrificăm decât berbecuţii. Îi păstrăm pentru toamnă dacă se mai vând în afară. Vor veni italienii să-i ia, dar în rest rămân pe gospodărie“, spune Dan Bivolaru. 

Pentru că iarna aceasta a fost lungă, cheltuielile legate de asigurarea hranei au fost mult mai mari.

„Nu cred că se va recupera mare parte din cheltuielile noastre. A fost o iarnă grea. Cumpărăm fân foarte scump, nu se mai găseşte. Umblăm peste tot să cumpărăm. Boabele sunt scumpe, fânul scump, iarna a fost lungă. Acum n-o să scoatem pe miei nici cât am dat pe nutreţ, boabe şi fân“,

a mai spus fermierul.

Mieii sunt rezervaţi cu mult timp înainte

Imagine indisponibilă

Familia Bivolaru nu va merge în centrele din judeţul Gorj pentru a-şi vinde mieii şi iezi. Preferă să-i vândă direct de la fermă clienţilor fideli care rezervă un miel cu mai mult timp înainte sau, mai nou, pe Internet.

„Am primit telefon şi de la Bucureşti, şi din alte localităţi ca le să păstrăm mieii. Îi vindem direct de la fermă. Copiii mai pun anunţuri pe Internet“, a precizat Ileana Bivolaru, soţia fermierului. 

Nicolae Călescu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj, a precizat că în acest an se vor vinde mai puţini miei faţă de anul trecut, iar preţul va fi semnificativ mai mare.

Acesta spune că cei care cumpără miei direct de la fermă trebuie să meargă obligatoriu la medicul veterinar din localitatea respectivă pentru a afla situaţia animalelor: „Se pot furniza informaţii cu privire la starea clinică a animalelor, dacă au fost vaccinate, iar pentru perioada transportului trebuie să obţină documente de la medicul de la circumscripţia respectivă, pentru că, în caz contrar, cei carnea poate fi confiscată şi şoferul amendat“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite