Cadavrul unei bătrâne, ridicat de legişti pentru necropsie în timpul priveghiului. Cazul este anchetat de Poliţie, pentru ucidere din culpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Vlad spune că bronhoscopia nu era indicată
Medicul Vlad spune că bronhoscopia nu era indicată

Trupul neînsufleţit al unei femei în vârstă de 63 de ani din comuna gorjeană Borăscu a fost ridicat pentru necropsie din locuinţa unde se desfăşura priveghiul.

Acţiunea poliţiştilor, care au venit însoţiţi de legişti, a avut loc luni, 11 februarie, în condiţiile în care familia femeii a programat înmormântarea în cursul zilei de marţi.

Motivul este acela că Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, în urma decesului femeii, iar cadavrul a fost ridicat pentru necropsie. Legiştii au efectuat autopsia în această dimineaţă, iar înmormântarea a fost amânată cu câteva ore, pentru ca trupul neînsufleţit al femeii să fie adus acasă.

Pacienta a decedat la Spitalul nr. 1 din Craiova, fiind transferată de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Aici, femeia, care suferea de afecţiuni respiratorii, a fost subiectul unui scandal, după ce medicul de gardă de la ATI, unde era internată, au solicitat medicului pneumolog Elena Vlad efectuarea unei bronhoscopii în vederea aspirării bronşice. Medicul pneumolog a consemnat în foaia de observaţie a pacientei „Nu se poate realiza aspirat bronşic în boala infecţioasă deoarece este lipsă personal mediu sanitar pentru FB (n.r.- fibronhoscopie infecţioasă), cât şi lipsă salarizare corespunzătoare“.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a sesizat cazul Consiliului de Etică din unitate şi a numit o comisie de disciplină pentru a cerceta modul în care a acţionat medicul, pentru că observaţiile făcute nu aveau legătură cu starea clinică a pacientei, care a decedat în urmă cu câteva zile. Oamenii legii vor să verifice dacă există o legătură între decesul pacientei şi faptul că medicul nu a îndeplinit procedura medicală.

„Au fost comentarii administrative în urma unei corespondenţe de trei ani cu conducerea spitalulului, care refuză să organizeze legal această activitate. Erau remarci pentru personalul medical şi pentru conducerea spitalului“, explica medicul Elena Vlad (foto jos).

Vlad

„Bronhoscopia era contraindicată“

Medicul susţine că procedura este contraindicată în cazurile de insuficienţă respiratorie severă şi că pacienta putea să decedeze dacă efectua această manevră:

„Bronhoscopia în scopul aspirării bronşice pentru recoltarea de germeni fusese efectuată, deja, pe Secţia ATI. Pacienta era într-o insuficienţă respiratorie care putea fi agravată de manevra de bronhoscopie. Această manevră are contraindicaţiile ei. La cazurile de insuficienţă respiratorie severă nu se recomandă. Pacienta nu a murit că nu i-am făcut bronhoscopie. Pacienta putea să moară în timpul bronhoscopiei. Recomandările mele au fost ca pacienta să fie transferată şa Infecţioase, la spitalul Craiova, ceea ce s-a şi întâmplat“.
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite