Bustul poetului naţional Mihai Eminescu, dezvelit în oraşul lui Brâncuşi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustul lui Eminescu a fost dezvelit în oraşul lui Brâncuşi                                           Foto: A.I.
Bustul lui Eminescu a fost dezvelit în oraşul lui Brâncuşi                                           Foto: A.I.

Bustul lui Mihai Eminescu a fost dezvelit astăzi, în ziua în care se implinesc 132 de ani de la moartea poetului „nepereche“. Lucrarea este realizată de către sculptorul gorjean Paul Popescu, care stins din viaţă în urmă cu puţin timp.

Bustul are istorie specială. A fost comandat de autorităţile din Târgu Jiu, după care au refuzat să îl mai primească. „În urmă cu cinci ani de zile, bustul era comandat de conducerea de atunci a Primăriei Târgu Jiu. Din nu ştiu ce motive, s-a renunţat la amplasare lui în municipiul Târgu Jiu, deşi regretatul artist gorjean îşi dorea foarte mult acest lucru. Atunci, pentru a repara această nedreptate, um adevărat Mecena al comunităţii noastre, directorul societăţii Artego, domnul Viorel David a achiziţionat aceată lucrare. După cinci-şase ani, ajunge să fie amplasată acolo şi unde artistul şi-a dorit şi acolo unde îşi are locul“, a spus Iani Gârbaciu, consultant artistic al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“. 

Paul Popescu a intrat, atunci, într-un conflict cu autorităţile şi a fost pedepsit în acest fel pentru opiniile pe care le avea, fiind marginalizat. Din acest motiv, artistul s-a mutat într-o localitate de lângă Bucureşti. 

Chiar şi conducerea Uniunii Artiştilor Plastici din Târgu Jiu l-a suspendat din această organizaţie. 

Paul Popescu, „Cetăţean de Onoare“

Iani Gârbaciu a propus, în urma unor discuţii cu oameni de cultură şi şefi de instituţii de cultură din Târgu Jiu, ca lui Paul Popescu să i se acorde post-mortem titlul de „Cetăţean de onoare“ al municipiului Târgu Jiu.

eminescu bust paul popescu

Vlad Popescu, fiul artistului, a fost prezent la eveniment. Acesta a spus că tatăl său îşi dorea ca această lucrare să fie amplasată în Târgu Jiu: Trebuia să fie o normalitate la vremea respectivă, dar niciodată nu e prea târziu. Amplasarea acestui bust era una dintre dorinţele tatălui cât timp era în viaţă. Nu pot decât să apreciez chiar şi acum întregul proces iniţiat de autorităpţile locale şi de domnuilş director David, fără de care nu ar fi fost posibil nimic“. 

„Eminescu ne-a creat sufletul“

Viorel David, directorul societăţii Artego, care a donat oraşului bustul lui Eminescu, a  spus că Eminescu a dar sufletul naţiunii române: „Suntem industriaşi, dar iubim această ţară. Cum Eminescu este cel mai mare român şi eu sunt român, atunci este firesc ca eu să-l iubesc pe Eminescu, pentru că ne-a învăţat sufletul şi ne-a creat sufletul. 

Oameni buni, trebuie să ne emoţionăm şi să ne cutremurăm, că acest popor a avut un asemenea vârf. De altfel, popor înseamnă efortul naturii dintr-o zonă geografică pentru a naşte câşiva oameni mari. Poporul român are oameni mari: Eminescu, Grigorescu, Enescu, Brâncuşi. Din fericire opentru noi, aceşti oameni ne-au făcut sufletul“. 

„Am reparat o mare nedreptate“

Primarul municipiului Târgu Jiu Marcel Romanescu, a precizat că s-a reparat o nedreptate făcută lui Paul Popescu: „În centrul municipiului Târgu Jiu, alături de oameni minunaţi, am reparat o mare nedreptate ce i s-a făcut artistului Paul Popescu, creatorul acestui bust. Mulţumesc domnului Viorel David şi societăţii ARTEGO pentru donaţia generoasă făcută municipiului Târgu Jiu! Este un gest deosebit, acum, la 132 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui poet, un bun prilej de reflecţie asupra destinului culturii şi educaţiei din municipiul nostru. Ne-am propus să ne transformam într-un adevărat oraş al culturii, o localitate în care educaţia este preţuită şi ajutată să se dezvolte. Avem oportunitatea de a pune în valoare municipiul Târgu Jiu, nu numai prin dezvoltarea infrastructurii, ci şi prin sădirea în sufletul unei comunităţi educate a dragostei pentru cultură“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite