Un bosniac refugiat de război investeşte într-un complex turistic unic: case tradiţionale din lemn de stejar de 100 de ani recuperat din locuinţele străvechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bahrudin Dedic, un bosniac refugiat în judeţul Gorj din cauza războiului, a avut ideea înfiinţării unui complex turistic unic, compus din căsuţe cu specific românesc construite din lemn de stejar recuperat din locuinţele tradiţionale străvechi.

Bosniacul trăieşte în Gorj de peste 20 de ani şi este căsătorit cu gorjeanca Alice. Cei doi muncesc de opt ani la realizarea acestui complex turistic care urmează să fie deschis peste puţin timp în comuna Runcu, în apropierea rezervaţiei naturale Cheile Sohodolului. Şapte case tradiţionale, cu specific românesc, construite din lemnul de stejar cu o vechime de peste un secol, care a fost recuperat de la locuinţele găsite în diferite zone, vor fi puse la dispoziţia turiştilor. 

„Ideea înfiinţării acestui complex turistic îi aparţine soţului meu, care este un foarte priceput tâmplar. I-a plăcut foarte mult zona montană de aici şi Cheile Sohodolului. El a fost mai mult cu ideile şi cu munca, iar cu actele. El a dorit să reconstruim casele vechi în acelaşi mod, cu arhitrectura tradiţională dar cu unele mici modificări, care ţin de confort“,

ne explică Alice.

Bahrudin Dedic este de profesie profesor de limbi slave, însă nu a profesat: El a desfăşurat  a desfăşurat o serie de afacerile în Bosnia, însă a fost nevoit să plece din ţara sa din cauza războiului. Prelucrarea lemnului constituie mai mult un hobby, pasiune fiind transmisă de către tatăl său. 

Locuinţele au fost contruite cu lemnul recuperat din vechile case

image

Soţii Dedic au căutat case vechi sau pivniţe din stejar pe care le-au cumpărat li dezmembrat. Au dus lemnul la Runcu, l-au tratat corespunzător, după care l-au folosit la construcţia de noi case. „Totul este construit din lemn masiv, vechi de aproximativ 100 de ani şi poate chiar mai vechi. Am cumpărat efectiv casele vechi. Am găsit astfel de locuinţe în Gorj şi în alte judeţe. Am achiziţionat pivniţe vechi şi căsuţe bătrâneşti. Am dezmembrat casele şi am adus lemn cu lemn aici. Se observă că lemnul este tăiat şi coplit cu toporul. Lemnul a fost ignifugat şi tratat pentru a ajunge în faza de a fi folosit. Este cam un muzeu. Am muncit enorm de mult la acest proiect. Într-o zi se puteau tăia doar câteva lemne. Cred că a cumpărat mii de lanţuri. Mulţi nu ştiu ce muncă se află în spatele unei astfel de case. Dacă realizam casele din materiale moderne, complexul era terminat de mult timp“, ne mai spune Alice.

image

Complexul se întinde pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi. Din  cele şapte case tradiţionqale, cinci sunt cu etaj. „Restaurantul este realizat din lemn nou, dar tot esenţă de stejar, iar bucătăria am făcut-o din zidărie, pentru că normele sanitar veterinare nu ne-ar fi permis“, precizează Alice.

Sacrificii pentru finalizarea proiectului

image

Soţii Dedic au fost nevoiţi să facă o serie de investiţii şi să vândă chiar din spaţiile comerciale pe care le deţin pentru a duce la bun sfârşit această investiţie, : „Toate veniturile realizate pe firmă au fost alocate acestei investiţii. Am fost nevoiţi să vindem chiar mai multe spaţii comerciale aflate în Târgu Jiu şi în Bosnia pentru a putea să continuăm această investiţie. O casă din aceasta costă cam cât uin apartament. Sunt mândră de ce am realizat. În fiecare zi vin turişti să ne întrebe când deschidem, dar totul se face manual şi durează. A fost dorinţa soţului meu să construiască locuinţele din această esenţă de lemn. După opt ani, sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să deschidem acest complex“. 

Restaurantul din incinta complexului va avea specific sârbesc, dar şi românesc.

Mobilier din lemn masiv

image

Cei doi soţi au pornit proiectul de la zero. Pe teren nu se afla plantat  nici măca un pom. Şi mobilierul din casele tradiţionale este unul special. „Mobilierul este făcut pe comandă, din lemn masiv. Am găsit mai mulţi meseriaşi. Lucrează şi soţul meu, dar nu a avut timp“, ne-a mai explicat Alice Dedic. Soţul este se află în Gorj de peste 20 de ani. „I-a plăcut aici, pentru că mentalitatea este apropiată cu cea din ţara sa.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite