Beneficiile laptelui de capră, lichidul care se apropie de compoziţia laptelui matern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beneficiile laptelui de capră sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Hipocrate îl numea „lichidul miraculos“, iar regina Cleopatra consuma cu regularitate lapte de capră, pentru că era considerat sacru în Egiptul Antic.

Laptele de capră poate fi considerat un elixir pentru sănătatea copiilor şi adulţilor, având gustul şi compoziţia cea mai apropiată de laptele matern. Laptele de capră este considerat mult mai sănătos şi hrănitor faţă de laptele de vacă.

„O mulţime de afecţiuni mai mult sau mai puţin grave pot fi tratate prin cura cu lapte de capră. Laptele de capră fortifică organismul şi întăreşte imunitatea naturală în cazul anemiei, combate stările depresive, ajută la vindecarea organismului de TBC şi reglează nivelul hormonilor din organism“, consideră medicul Cătălin Luca, pe site-ul său. De asemenea, laptele de capră este benefic în previnerea osteoporoza, hipertensiunea arterială şi cancerul de colon. Mai este eficient în cure şi diete de slăbit deoarece are un conţinut scăzut de calorii.

Antiinflamator natural

Unul dintre principalele avantaje ale laptelui de capră îl reprezintă capacităţile antiinflamatorii. Astfel, persoanele cu probleme inflamatorii intestinale ar trebui să înlocuiasca laptele de vacă cu lapte de capră. Laptele de capră conţine o cantitate importantă de acizi graşi benefici, cum ar fi acidul capric sau cel caprilic, a căror principală caracteristică este efectul antimicrobial. 

Creşte imunitatea

Laptele de capră mai conţine seleniu, un important mineral folosit de organism în stimularea sistemului imunitar. Adevărul a prezentat povestea unei avocate din Bucureşti care a rămas fără vedere pentru că sistemul imunitar i-a fost afectat. S-a vindecat cu ajutorul laptelui de capră, recomandat de medicii de la un spital din Franţa. Clara Călianu a renunţat la viaţa din Bucureşti şi s-a mutat în comuna Samarineşti, unde are o fermă de capre. 

Hrănitor şi sănătos

Laptele de capră este bogat în acizi graşi, conţinând chiar şi pânp la 35% acizi graşi, în timp ce laptele de vacă are în jur de 17%. Din acest considerent, laptele de vacă este mult mai nutritiv şi mai sanatos. Persoanele cu intoleranţă la lactoză pot include în dieta lor consumul de lapte sau produse din lapte de capră.

Conţinut ridicat de calciu

Laptele de capră oferă organismului calciu într-o proporţie la fel de mare ca şi cel de vacă. În plus, mai conţine şi triptofan, astfel că reacţiile adverse sunt mult mai puţine.

Previne hipertensiunea arterială

Laptele de capră este o sursă de potasiu, un mineral necesar pentru echilibrarea tensiunii arteriale şi pentru sănătatea inimii. Laptele de capră poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale şi, de asemenea, protejează împotriva ateroscleorzei.

Cura cu lapte de capră

„Puteţi ţine o cură cu lapte de capră fie preventiv, fie pentru tratarea sau stagnarea unor afecţiuni. O cură cu lapte de capră ţine între 14 şi 90 de zile. Beţi zilnic câte o căna din acest elixir alb, cât se poate de proaspăt. Laptele de capră prezintă un risc mult mai scăzut pentru copiii ce nu au împlinit vârsta de 3 ani să facă alergii, în comparaţie cu laptele de vacă. De asemenea, pentru a fi mai plăcut la gust şi mai benefic pentru sănătate, îl puteţi amesteca cu miere de albine. Mai mult, laptele de capră rezistă până la trei zile în oale de lut. Şi chiar dacă se prinde, îşi păstrează din calităţile şi proprietăţile tămăduitoare. Puteţi consuma laptele crud, dacă ştiţi sigur că acesta este de ţară, de la animale sănătoase, sau pasteurizat, pentru a preveni eventualele infecţii cu diverse bacterii. Laptele de capră conţine foarte mult calciu, vitamina D, fosfor, riboflavină, potasiu, triptofan şi proteine“, recomandă medicul Cătălin Luca.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite