Banii care au circulat numai în lagărele unde era deţinuţi prizonierii din Primul Război Mondial. Serie de cinci bilete cu valoarea nominală de 10, 20 şi 50 helleri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii de lagăr sau de necesitate, cum au mai fost denumiţi, au circulat în lagărele din Imperiul Austro-Ungar din Primul Război Mondial.

La Grödig a funcţionat unul dintre cele mai mari lagăre de prizonieri de război din Austro-Ungaria. 40.000 de prizonieri de război, cei mai mulţi proveniţi din Rusia, au trăit în acest loc.

„Banii de necesitate (bani de lagăr), au fost folosiţi în lagărele de prizonieri de război din Imperiul Austro-Ungar: Grödig, precum şi Boldogassony, Csót, Kenyermezö, Nagymegyer, Somorja şi Sopronnyek din 1916. În timpul Primului Război Mondial la Grödig a funcţionat unul dintre cele mai mari lagăre de prizonieri de război din Austro-Ungaria, aproximativ 40.000 de prizonieri, cea mai mare parte provenind din Rusia. Lagărul era un stat în stat, cu administraţie proprie, tipografie, spital, două capele, o scoală, o brutărie de 30.000 de pâini, o baie pentru 2.000 de oameni“, arată istoricul Nicuşor Dănuţ Ivănuş, de la Muzeul de istorie „Casa Altemberger“ din Sibiu.

Banii aveau putere de circulaţie doar într-un anumit lagăr

În interiorul lagărelor era o viaţă asemănătoare cu cea a oraşelor şi ca urmare a schimbului de produse a apărut necesitatea înfiinţării unui sistem monetar.

Creşterea numărului de prizonieri de război din rândul Antantei a dus la necesitatea creării unui sistem monetar pentru lagăre şi cu putere de circulaţie doar în interiorul lagărului respectiv. Astfel şi lagărul de la Grödig a tipărit o serie de 5 bilete cu valoarea nominală de 10, 20, 50 helleri si 1, 2 koroane la data de 1 octombrie 1915, de mici dimensiuni: 60 x 103 mm. Tiparul biletelor de 10 si 20 helleri este la fel, ca si cel al biletelor de 50 helleri, 1 si 2 mărci, pe care apare si data emiterii, 1 octombrie 1915. Reversul este acelaşi cu aversul, lipseşte doar numărul de control. Şi literele inscripţiei sunt diferite: pentru biletele de 10 şi 20 de helleri s-au folosit caractere latine, iar pentru cele de 50 helleri si 1, 2 koroane, caractere gotice. Textul este acelasi pentru toate biletele: LAGERGELD IM KRIEGSGEFANGENEN = LAGER GRÖDIG. Urmează semnăturile comandantului de lagăr si ale ofiţerului administrativ“

, ne explică istoricul sibian.

Şi în lagărul de deţinuţi civili sârbi din Nagymegyer (Slovacia) au circulat bani specifici. „Şi-au pierdut viaţa mii de soldaţi si civili, majoritatea deceselor datorându-se condiţiilor grele de viaţă, lipsei igienei si a asistenţei medicale. Au circulat aici 6 bilete de hârtie“, a precizat istoricul Nicuşor Dănuţ Ivănuş.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite