„Baba“ Dochia a împlinit 105 ani. Nu a fost nici măcar o zi internată în spital şi nu luat vreo pastilă

„Baba“ Dochia a împlinit 105 ani. Nu a fost nici măcar o zi internată în spital şi nu luat vreo pastilă

Dochia Băloi a împlinit 105 ani                                                                                          FOTO Alin Ion

Dochia Băloi, din satul Pădureni, comuna Muşeteşti, a împlinit, astăzi, vârsta de 105 ani, fiind printre cei mai vârstnici oameni din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Primăria i-a acordat, cu această ocazie, suma de 10.000 de lei şi i-a pregătit, împreună cu familia, o petrecere, la care au fost prezente rudele şi localnicii din satul Pădureni. Bătrâna are un fiu, de 76 de ani, doi nepoţi, 5-6 strănepoţi şi chiar şi stră-strănepoţi. Cea mai mică are un an şi jumătate şi o cheamă Sofia. 
 
Dochia a petrecut împreună cu invitaţii, care i-au urat viaţă lungă şi sănătate. Bătrâna le-a povestit viaţa pe care a avut-o şi le-a dezvăluit unele dintre secretele longevităţii sale: viaţa trăită într-o zonă fără poluare, mâncarea din propria gospodărie, viaţa liniştită, apa curată şi 50 de miligrame de ţuică la fiecare masă.  
„Am sărbătorit-o şi la 100 de ani şi atunci muncea în grădină. A avut un suflet nobil care a ajutat-o sa ajungă la această vârstă. A ajutat-o şi viaţa sănătoasă, aerul curat, alimentaţia, izvoarele cu apă curată dătătoare de sănătate, iar de masă consumă un păhărel de 50 miligrame de ţuică“,
a spus primarul comunei Muşeteşti, Ion Ciobea. 
 

Văduvă de două decenii

 
De la petrecere nu au lipsit lăutarii, iar cântăreaţa a îmbrăcat un costum popular deosebit care a aparţinut chiar sărbătoritei. Dochia Băloi a fost nespus de fericită pentru că s-au strâns toţi cei dragi din familie. Bătrâna este văduvă de 30 de ani. Soţul ei a luptat în război. 
 

S-a tratat cu ceaiuri şi leacuri din gospodărie

 
Bătrâna a avut toată viaţa o sănătate de fier. Nu a fost vreodată în spital şi nici nu a luat medicamente. „Nici acum nu e bolnavă. Doar că simţurile s-au mai deteriorat. S-a tratat singură, când s-a simţit rău, cu ceaiuri sau alte leacuri. Până acum câţiva ani mai şi muncea în gospodărie. Aşa a muncit toată viaţa ei“, povesteşte unicul fiu, care a lucrat ca maistru la o exploatare forestieră. 

Bătrâna a muncit doar în gospodărie, a lucrat pământul, a crescut animale şi a avut grijă de urmaşi.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: