Averea managerului privat al CEO rămâne sub sechestru. Ciurel este judecată în dosarul Ponta-Şova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Ciurel este judecat pentru mai multe infracţiuni în dosarul Ponta-Şova
Laurenţiu Ciurel este judecat pentru mai multe infracţiuni în dosarul Ponta-Şova

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să menţină sechestrul asupra averii managerului privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel.

Managerul privat al CEO s-a prezentat, ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în calitate de inculpat în dosarul Turceni- Rovinari, în care este judecat alături de Victor Ponta, senatorul Dan Şova şi directorii din energie Octavian Graure şi Dumitru Cristea.

Managerul CEO a solicitat ridicarea sechestrului, însă cererea i-a fost respinsă de instanţa de judecată. „Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Ciurel Laurenţiu - Dan împotriva măsurii asigurătorii a sechestrului dispusă prin ordonanţa nr.122/P/2012 din 15 septembrie 2015 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Obligă contestatorul inculpat la plata sumei de 200 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Definitivă“, se arată în decizia Curţii.

Ciurel are trei conturi cu câte 100.000 de lei fiecare, o casă şi un teren în Târgu Jiu.

Acuzaţiile împotriva lui Ciurel 

Laurenţiu Ciurel a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată. Conform DNA, Laurenţiu Ciurel este acuzat că a prejudiciat fostul Complex Energetic Rovinari. 

În acest dosar mai sunt judecaţi Dumitru Cristea, director general al Complexului Energetic Turceni la data faptelor, judecat pentru cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, şi Octavian Graure, director economic al Complexului Energetic Turceni la data faptelor, judecat pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

În urma activităţilor infracţionale desfăşurate în perioada 2007-2008, fostele complexuri energetice Turceni şi Rovinari au fost prejudiciate cu peste 19,6 milioane de lei, aproximativ 5,6 milioane de euro. Cel mai mare prejudiciu, de aproape 17 milioane de lei. Procurorii au reţinut că acesta, în calitate de director la Direcţia Investiţii din cadrul Complexului Energetic Rovinari a semnat pe 3 septembrie 2007, 19 decembrie 2007 şi 22 decembrie 2008 trei acte adiţionale la contractul de asistenţă juridică încheiat cu SCA "Şova şi Asociaţii", prin care s-a suplimentat valoarea contractului de asistenţă juridică.

CEO nu s-a constituit parte civilă 

Contractele au fost atribuite în mod direct către societatea de avocatură, fără niciun fel de procedură concurenţială şi fără ca sumele să fie prevăzute în Planul de Achiziţii Publice al companiei, actele fiind încheiate cu încălcarea atribuţiilor de serviciu.

„În executarea actelor adiţionale, în perioada octombrie 2007 — decembrie 2008, inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a semnat şi avizat din partea CER facturile şi notele de onorarii în valoare de 1.665.717,41 lei. Valoarea plătită efectiv este cu mult peste sumele estimate prin contractele adiţionale, iar banii plătiţi au provenit din fondurile de investiţii. Această conduită a condus la vătămarea intereselor legale ale CER şi a produs o pagubă CER în cuantum de 1.665.717,41 lei, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite către SCA 'Şova şi Asociaţii'", se arată în comunicatul DNA.

Interesant este că CEO nu s-a constituit parte vătămată în acest dosar, pentru a recupera prejudiciu, asta pentru că la conducerea Complexului se află Laurenţiu Ciurel, care are calitatea de inculpat în acest dosar. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite