Afaceri cu muniţie, din rezerva de mobilizare: Boian şi Dijmărescu, lăsaţi în libertate de Tribunalul Gorj

Afaceri cu muniţie, din rezerva de mobilizare: Boian şi Dijmărescu, lăsaţi în libertate de Tribunalul Gorj

Dijmărescu (foto) şi Boian au fost lăsaţi în libertate

Directorul adjunct al companiei de muniţie şi armament ROMARM, Lorin Boian, care îndeplineşte funcţia de administrator al UM Sadu, şi Nicolae Dijmărescu, fostul director general al unităţii de armament din judeţul Gorj, au fost prezentaţi de procurori Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventivă pe 29 de zile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Instanţa de judecată a decis respingerea solicitării procurorilor şi cercetarea lor în stare de libertate.
Cei doi sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de instigare la delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani şi infracţiuni la legea siguranţei naţionale. Dosarul penal se referă la dispariţia unor cantităţi de materiale şi pulbere folosită la fabricarea muniţiei din rezervei de mobilizare, care se află în prezent în patrimoniul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat.  Potrivit oamenilor legii, în perioada 2005-2012, suspecţii ar fi dispus diminuarea rezervei prin scoaterea unor materiale în cantităţi de sute de tone, a căror valoare a fost estimată la suma de peste 720.000 lei, pentru introducerea în procesul de fabricaţie în vederea producerii de muniţie. „Întreaga cantitate de materiale ar fi fost însuşită din rezerva de materiale, fără a fi întocmite documente legale care să ateste folosirea acesteia şi influenţa pe care urma să o aibă în preţul de cost al produselor finite şi nu ar fi înregistrat în contabilitate contravaloarea acestor materiale”, a spus Romina Dochian, purtătorul de cuvânt al Insectoratului de Poliţiei al Judeţului Gorj.
Materialele din rezerva de mobilizare au fost folosite la fabricarea de muniţie şi vândută de uzina de armament Sadu, care a înregistrat, în acest fel, venituri din folosirea de materie primă care nu-i aparţinea.
 
O nouă reţinere
 
Lipsurile au fost constate la sfârşitul anului trecut, după ce cantitatea de materiale aflată în depozit a fost inventariată de o comisie special numită. Ieri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a mai luat măsura reţinerii pentru 24 de ore a actualului director de producţie de la UM Sadu, Lucian Gabriel Bogdan, pentru fals. Boian se consideră nevinovat şi este de părere că faptele imputate nu pot fi considerate de domeniul penalului
Conform anchetatorilor, scoaterea unor materiale din rezerva de mobilizare se putea face în mod excepţional prin hotărâri ale guvernului, cu depunerea unor garanţii care să asigure reîntregirea stocurilor, în caz contrar faptele constituind infracţiune.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările