Adolescentul care este campion naţional la „Vânătoare de vulpi“. „M-am întâlnit de mai multe ori cu căprioare în pădure“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campionul de radio-orientare aleargă chiar şi 10 km. la un antrenament                    FOTO: Facebook
Campionul de radio-orientare aleargă chiar şi 10 km. la un antrenament                    FOTO: Facebook

Matei Chivulescu are 18 ani şi este în ultimul an de liceu la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, la specializarea Filologie. Adolescentul este pasionat de orientarea sportivă şi radio-orientare, două ramuri sportive care sunt asemănătoare. Matei este campion naţional la radio-orientare şi vicecampion la orientare sportivă.

Matei a auzit de cele două sporturi de la câţiva prieteni care au mers la cercul de la Palatul Copiilor, coordonat de către profesorul Adrian Marcu. „Am mers şi eu de curiozitatea şi mi-a plăcut pentru că este un sport care combină tehnica şi calităţile fizice. Presupune antrenamente fizice şi trebuie să ai abilităţi tactice şi să-ţi foloseşti mintea, pentru găsirea celor mai bune rute. Mi-a plăcut în mod deosebit originalitatea, pentru că nu există sporturi asemănătoare cu acestea, pentru că în toate sporturile nu trebuie să foloseşti abilităţile mentale şi cele fizice atât de compact. Aici trebuie să le ai pe ambele foarte bine puse la punct, mai ales că este un sport individual şi nu te poţi baza pe altcineva, decât pe tine“. 

Matei Chivulescu explică în ce constă diferenţa dintre cele două sporturi pe care le practică: „La orientare sportivă primeşti o hartă, iar cu ajutorul acesteia trebuie ca într-o anumită zonă să ajungi în anumite puncte de control, iar la radio orientare trebuie să te foloseşti de un aparat radio, un receptor, pentru a găsit emiţătoarele ascunse. Amândouă îmi plac la fel de mult şi cred că pentru amândouă vreau să mă pregătesc în continuare“. 
 

La radio-orientare, emiţătoarele, care sunt denumite „vulpi“, sunt ascunse în diferite locuri, în general în pădure. Din acest motiv, sportul mai este denumit şi „vânătoare de vulpi“. Cine găseşte emiţătoarele în cel mai scurt timp este declarat câştigător. De obicei, la categoria la care participă, M 19, masculin pentru cei care nu au împlinit 19 ani, sunt ascunse cinci „vulpi“ dintre care trebuie găsite patru.

Aleargă şi 10 kilometri la un antrenament 

chivulescu


Antrenamentele sunt foarte dificile. Matei aleargă chiar şi 10 kilometri la un antrenament. „Facem antrenamente săptămânal, dar şi zilnice, de alergare. În timpul săptămânii facem antrenamente fizice de alergare 7, 8, 9 şi 10 kilometri, iar în weekend facem trasee de orientare şi radio-orientare. Vara sunt cele mai multe antrenamente“, ne spune Matei. 

Campion şi vicecampion naţional 

Matei Chivulescu este campion naţional la radio-orientare, la categoria de vârstă de până la 19 ani, iar la orientare turistică la proba de noapte este vicempion.

 „Primul titlu de campion naţional l-am obţinut în anul 2016, radio-orientare, titlu pe care l-am păstrat şi în următorul an, dar şi în acest an. Mai sunt vicecampion naţional la proba de ştafete mixtă“, 

ne spune Matei. 

Vrea să mearg la facultate la SNSPA

chivulescu


Matei vrea să continue cu practicarea celor două sporturi, cu toate că anul viitor va deveni student. Acesta vrea să îşi continue studiile la SNPSA Bucureşti. „O să încerc, cu toate că voi plecat la facultate. Nu vreau să mă pregătesc la Bucureşti, pentru că nu doresc să plec de la cercul de la Târgu Jiu, unde suntem ca o familie. Mă leagă foarte multe de acest club. O să vin la Târgu Jiu lunar, întotdeauna când voi avea timp. Îmi doresc să lucrez în domeniul comunicării mass-media“. 

S-a întâlnit cu căprioare în pădure

Cea mai dificilă cursă la care a participa a fost în acest an la Campionatul Mondial de Radio-Orientare, care a avut loc în Coreea de Sud, unde a ocupat locul 16 la individual din 35 de sportivi participanţi şi locul cinci cu echipa. „La proba de 3,5 megaertzi, la radio-orientare. Pădurea a fost ca un fel de junglă, cu ferigi extrem de înalte, mai înalte decât mine. A fost un traseu foarte dificil. 

Matei s-a întâlnit frecvent în pădure cu căprioare. „Nişte colegi s-au întâlnit cu porci mistreţi. Eu m-am întâlnit de mai multe ori cu căprioare în pădure. Nu m-am speriat. Avem o serie de instrucţiuni atunci când ne întâlnim cu animale sălbatice. Trebuie să ne păstrăm calmul şi să ne îndepărtăm uşor. De obicei, animalele sunt mai speriate decât noi“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite