Zoe Bădoiu, tânăra speranţă a prozei româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zoe Bădoiu este autoarea unui roman de aventuri
Zoe Bădoiu este autoarea unui roman de aventuri

Zoe este una dintre tinerele talente de perspectivă din ţară la creaţie literară. Numeroasele premii I obţinute pe plan naţional reprezintă dovada.

Zoe Bădoiu este din Pucioasa şi deţine un talent înnăscut pentru creaţie literară. Şi-a descoperit acest dar la o vârstă fragedă, atunci când orice copil este dornic de cunoaştere, de creaţie, iar ea vroia să înţeleagă tainele cuvântului. "Am început ca orice copil, cu stilou mult prea mare pentru mâna mea mică şi o aviditate greu de măsurea în cuvinte", spune Zoe. Îşi aminteşte cu drag de momentul în care un simplu dar i-a arătat menirea pe care o are în viaţă, i-a oferit un sens şi i-a deschis calea pe un drum ce avea să-l urmeze cu mult drag şi pasiune. "Am primit în dar prima mea carte. "Nu-mi pot explica nici măcar acum sentimentele ce m-au încercat. Era un amalgam răsfrânt între două coperţi cartonate, un univers blocat între mine şi foile îngălbenite de truda autorului. Fiecare cuvânt îmi îmbrăca sufletul zbuciumat şi fiecare capitol era un pas spre desăvârşirea mea", mărturiseşte Zoe.

Prima creaţie, o poezie către mamă

Este plină de iubire, iubire faţă de viaţă însăşi, de familie şi de semeni. Crede cu tărie în puterea cuvântului şi în modul în care acesta poate fi modelat, în esenţa lui. Era doar în clasa a treia atunci când a "creat" pentru prima oară, o poezie către mamă, pe care a prezentat-o la o serbare dedicată zilei de 8 martie. "Zeci de perechi de ochi erau aţintite către mine. Între ele am regăsit privirea mamei mele şi atunci am căpătat încredere", îşi aminteşte ea.
A început să scrie eseuri şi meritele i-au fost recunoscute în cadrul mai multor concursuri de creaţie literară cu renume, fiind îndrumată de Sorina Stan, profesoară de română la Colegiul Naţional "Nicolae Titulescu" din Pucioasa şi Doru Mareş, critic de teatru. A obţinut premiul I la Concursul Naţional “Primăvara Albastră”, concurs la care a primit şi Premiul Special “Mircea Horia Simionescu” pentru proză, premiul I la Concursul Naţional “Iulia Haşdeu” de la Chişinău şi Premiul Special pentru Proză la “Tinere Condeie", dar şi alte menţiuni la mai multe concursuri naţionale.

A scris un roman

În 2006 a publicat primul volum al unui roman de aventuri, “Incursiuni în Trecut”. Romanul este rodul unei munci de trei luni de zile şi a fost ajutată să-l publice de prof. Alexandrina Dinu şi prof. Tudor Opriş, coordonatorul Cenaclului Naţional "Săgetătorul". "Totul a început în urma unui documentar pe care l-am văzut despre Amenhotep al IV-lea. Întrega acţiune presupune o continuă îmbinare a ludicului cu descoperirea. Cei patru adolescenţi trăiesc experienţe care-i ajută în devenirea lor. Am încercat să însufleţesc pe cât am putut personajele. Personajele mele sunt uneori frânturi din personalitatea mea, însă mult mai curajoase. Ele fac tot ceea ce eu nu pot. Ele sunt eu, iar eu în faţa lor sunt doar începutul. Acum lucrez la al doilea volum al acestui roman”, vorbeşte tânăra prozatoare.

Întrebări şi răspunsuri
Ce vei profesa după terminarea studiilor?
„Vreau să devin profesor.  Încă nu m-am hotărât dacă pe limba română sau pe limba engleză. Cert este că îmi voi învăţa elevii să trăiască, să fie mai buni, mai temperaţi. În viaţă nu e totul numai viteză, paşii mărunţi sunt cei care netezesc calea.”

Cum te-ai descrie?
„O aventurieră care vrea să trăiască fiecare zi din plin, care vrea să citească o carte bună, care vrea să asculte o muzică bună, să se bucure de o zi cu soare, de o noapte cu lună plină. Eu sunt tot ce am întâlnit şi tot ce voi mai întâlni, sunt o carte bună, o floare firavă a primăverii, un bob din roua dimineţii. Dar cel mai important sunt o reflexie a părinţilor mei. Ei reprezintă modelul meu şi dascălul meu în viaţă.”

Ce-i place:
„Îmi place să scriu, să creez, să mă plimb. De asemenea, îmi place să mă implic în tot felul de activităţi”

Ce nu-i place:
„Nu îmi place să stau pe loc, nu îmi plac oamenii nepăsători, oamenii care nu sunt dornici de cunoaştere. Urăsc ipocrizia şi oamenii lipsiţi de bun simţ”

Profil:
Născută. 28 martie 1990, Găeşti.
Studii: Universitatea „Transilvania” Braşov, Facultatea de Litere, specializarea română-engleză.
Familie: singură la părinţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite