Zeci de turişti, ajutaţi de salvamontiştii din Bucegi să iasă din zăpadă: „În ultimii zece ani, n-am mai văzut atâta zăpadă ca acum“

Zeci de turişti, ajutaţi de salvamontiştii din Bucegi să iasă din zăpadă: „În ultimii zece ani, n-am mai văzut atâta zăpadă ca acum“

Stratul de zăpadă, în zona Padina-Peştera, este de aproximativ un metru, dar vântul foarte puternic a creat dificultăţi şi drumarilor, care au intervenit pentru a elibera drumul. FOTO Tibi Vîlciu

Un grup de aproximativ 50 de turişti a avut nevoie, sâmbătă, de sprijinul salvamontiştilor dâmboviţeni, pentru a ajunge la cabana Padina. Turiştii plecaseră din Sinaia spre Padina, iar în zona împădurită au cerut ajutorul salvatorilor montani, pentru că nu mai puteau înainta din cauza stratului mare de zăpadă.

Incidentul a avut loc, sâmbătă la prânz, iar intervenţia a durat aproximativ o oră şi jumătate, toţi turiştii ajungând în siguranţă la destinaţie. Şeful Salvamont Dâmboviţa, Doru Deaconescu, a declarat că, din fericire, aceştia erau echipaţi corespunzător, potrivit radiominisat.ro.
 
"Am avut ceva probleme cu un grup de turişti de aproximativ 50 de persoane, care a plecat din Sinaia-Cota 2000-Valea Dorului-Padina. Sus pe creastă, zăpada fiind viscolită, au reuşit să treacă mai uşor, dar când au intrat în zona de pădure, spre noi, spre Padina, a trebuit să spargem zăpada, să-i aducem în siguranţă la cabana Padina. Norocul a fost că toţi erau echipaţi corespunzător. Duminică, au plecat înapoi pe acelaşi traseu", a precizat Doru Deaconescu.
 
Şeful Salvamont Dâmboviţa a adăugat că au întâmpinat probleme şi câţiva turişti veniţi cu autoturismele la munte, după ce au rămas cu maşinile în zăpadă.  

FOTO Tibi Vîlciu
 
"Utilajele de la deszăpezire au făcut faţă greu de tot. Au trimis o freză şi cu ajutorul ei au reuşit să desfunde drumul şi să-l şi lăţească. Sâmbătă, deja drumul era aranjat. Ceva probleme cu maşinile care au mai scăpat în zăpadă, n-au avut lanţuri, unii n-au avut cauciucuri de iarnă. În ultimii zece ani, n-am mai văzut atâta zăpadă ca acum", a mai spus Doru Deaconescu.
 
Stratul de zăpadă, în zona Padina-Peştera, este de aproximativ un metru, dar vântul foarte puternic, de săptămâna trecută, a creat dificultăţi şi drumarilor, care au intervenit pentru a elibera drumul.
 
Risc mare de avalanşe în masivele Bucegi şi Făgăraş
 
Din cauza stratului consistent de zăpadă nou depus, precum şi a faptului că la altitudine vântul a suflat cu putere, adunând zăpada în anumite zone, Serviciul Public Local Salvamont Braşov atrage atenţia asupra posibilităţii producerii unor avalanşe pe versantul sudic al Masivului Postăvaru.
 
Astfel, două dintre traseele care coboară pe acest versant şi anume Drumul Şerpilor - marcat cu bandă albastră şi poteca Spinarea Calului au fost închise.
 
Acestea vor fi redeschise în momentul în care grosimea stratului de zăpadă va scădea considerabil şi va deveni foarte stabil.

 

citeste totul despre: