Zece articole din plastic sunt interzise în Europa. Nu vom mai vedea beţişoare de urechi sau tacâmuri din plastic

Zece articole din plastic sunt interzise în Europa. Nu vom mai vedea beţişoare de urechi sau tacâmuri din plastic

10 articole din plastic de unică folosinţă precum beţişoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile şi paiele vor deveni o simplă amintire, potrivit Reprezentanţiei Comisiei Europene în România.

 
Consiliul UE a adoptat marţi, 21 mai, măsurile ambiţioase propuse de Comisie menite să reducă deşeurile marine provenite de la cele zece articole din plastic de unică folosinţă care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum şi echipamentele de pescuit abandonate şi materialele plastice oxodegradabile.
 
Normele privind articolele din plastic de unică folosinţă şi echipamentele de pescuit prevăd diferite măsuri care se aplică diferitelor produse şi plasează UE în prima linie a luptei mondiale împotriva deşeurilor marine. În cazurile în care există alternative la îndemână şi accesibile ca preţ, se va interzice introducerea pe piaţă a articolelor din plastic de unică folosinţă, cum ar fi tacâmurile, farfuriile şi paiele.
 
În cazul altor produse, se pune accentul pe limitarea utilizării, prin reducerea consumului la nivel naţional, pe cerinţele de proiectare şi etichetare şi pe obligaţiile producătorilor în ceea ce priveşte gestionarea/eliminarea deşeurilor.
 
Decizia de astăzi, 21 mai, a Consiliului UE va fi urmată de publicarea textelor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare.
 
Statele membre vor avea apoi la dispoziţie doi ani pentru a o transpune în dreptul lor naţional.
 
Directiva prevede date diferenţiate de transpunere în ceea ce priveşte anumite măsuri:
 
-interdicţiile şi obligaţiile de marcare vor trebui să fie transpuse în termen de doi ani de la intrarea în vigoare;
-dopurile şi capacele fixate trebuie să rămână ataşate în cazul tuturor recipientelor pentru băuturi de până la 3 litri în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a directivei;
-obligaţiile suplimentare privind responsabilitatea extinsă a producătorilor vor trebui să fie puse în aplicare în perioada ianuarie 2023-31 decembrie 2024, în funcţie de produs.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: