Zăpada încă poate crea probleme pe munte. „Nu vă lăsaţi induşi în eroare de temperaturile ridicate” FOTO

Zăpada încă poate crea probleme pe munte. „Nu vă lăsaţi induşi în eroare de temperaturile ridicate” FOTO

Zăpadă, în Munţii Bucegi, la 1.800 de m. FOTO: Manoiu Tiberiu-Daniel

După un weekend canicular în mare parte din ţară, am tinde să credem că a venit vara. Însă, la munte nu putem vorbi, deocamdată, de venirea sezonului cald. Zăpada se lasă topită cu greu de pe munte, iar turiştii sunt avertizaţi că există riscul producerii de avalanşe.

„Nu vă lăsaţi induşi în eroare de temperaturile ridicate! La peste 2000 metri stratul de zăpadă este consistent, înaintarea este dificilă în zăpada grea şi umedă iar riscul de avalanşe este încă prezent”, precizează Radu Manta, meteorolog la Staţia Meteo de la Vârful Omu.
 
La peste 1.800 de metri altitudine, în Munţii Bucegi, zăpada are, pe alocuri şi trei metri înălţime. 
 
„Acum vreo 7-8 ani, pe Valea Cerbului, tot în perioada asta, m-am afundat brusc în zăpadă moale, până la piept. Am ieşit cam cu greu, dar totul a fost bine, într-un final. Daţi un telefon la Salvamont înainte de plecarea în traseu. E gratis”, este îndemnul unui munţoman.
 
Au simţit puterea iernii mai mulţi turişti care au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor, zilele trecute, pentru că a ajunge acasă. 

Au venit echipaţi mai degrabă de o alergare în parc şi au fost la un pas de hipotermie. 
 

Zăpadă pe piscurile din Bucegi. FOTO. Radu Manta

Zăpadă, în Munţii Bucegi, la 1.800 de m. FOTO: Manoiu Tiberiu-Daniel
 
21 de turişti, care s-au aventurat pe un traseu impracticabil în condiţii de iarnă, acoperit cu zăpadă şi la această oră, au fost la un pas de moarte în Bucegi. Neechipaţi de munte şi în pragul hipotermiei, tinerii au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor.
 

FOTO: Salvamont Dâmboviţa
 
„Pe această cale dorim să tragem un semnal de alarmă pentru turiştii care vor să vină în Munţii Bucegi şi nu numai, de faptul că zăpadă este prezentă pe traseele montane şi este nevoie de echipament adecvat sezonului de iarnă. Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa este prietenul  de nădejde când este vorba de siguranţa voastră în munţi”, a mai spus Ştefan Deaconescu.
 
FOTO: Salvamont Dâmboviţa

Telefoane utile:
-Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa: 0726.686.685
-Dispeceratul Naţional Salvamont: 0725.826.668 ( 0salvamont)
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările