FOTO Voluntariat în inima Bucegilor. Pentru ce s-au întrecut 30 de tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timp de 3 zile, cei 30 de tineri, cu vârste între 14 şi 35 de ani, au avut ocazia să facă faţă la o mulţime de provocări în cadrul unei tabere cu mai multe probe de concurs.
Timp de 3 zile, cei 30 de tineri, cu vârste între 14 şi 35 de ani, au avut ocazia să facă faţă la o mulţime de provocări în cadrul unei tabere cu mai multe probe de concurs.

Asociaţia Chindia Jurasic Park în parteneriat cu Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, cu finanţare din partea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dâmboviţa, a organizat în perioada 12-14 octombrie 2018, o tabără educativă cu acţiuni specifice de voluntariat, în domeniul turismului montan specializat, sub formă de concurs, în Munţii Bucegi - zona Padina.

Timp de 3 zile, cei 30 de tineri, cu vârste între 14 şi 35 de ani, proveniţi de la mai multe şcoli din judeţul Dâmboviţa, au avut ocazia să facă faţă la o mulţime de provocări în cadrul unei tabere cu mai multe probe de concurs. 

În prima seară, tinerii au făcut cunoştinţă unii cu alţii şi au fost organizaţi în 5 echipe a câte 6 membri, echipe la care au fost repartizaţi monitori. Apoi, şi-au confecţionat propriul steag, au dat nume echipei şi şi-au ales un slogan potrivit cu starea lor de spirit. Fiindcă, a doua zi, urma un traseu practic în zonă montană, seara o continuat cu prezentarea echipamentului minim pentru drumeţie sau pentru o tură alpină.

voluntariat bucegi
voluntariat bucegi

„A doua zi, pe o vreme frumoasă (fără pic de nor, dar uşor răcoroasă) toate echipele au plecat pe traseul Padina - şaua Strunga pentru a inventaria şi reface marcajul „cruce roşie”. Cu materiale corespunzătoare (vopsea, pensule, perie de sârmă etc.), tinerii montaniarzi au intrat pe poteca montană refăcând atât marcajul „cruce roşie”, cât şi „bandă roşie” care se suprapuneau pe o bună parte pe traseu, mai ales pe cele joase, de pe pietre sau stânci. Cele situate pe stâlpi, la înălţimi mai mari, au fost refăcute utilizând o mică scară metalică pusă la dispoziţie de prietenii de la Salvamont Dâmboviţa. În zona finală a drumeţiei, în şaua Strunga, tinerii elevi au primit informaţii atât din domeniul geografic (tur de orizont, vârfuri, văi, roci, forme geologice), cât şi istoric (Vama Strunga, Drumul Grănicerilor, graniţa dintre Ardeal şi România etc.)”, a precizat Nicu Posta, coordonator proiect. 

La coborâre, fiecare echipă a primit echipamentul specific şi au fost colectate toate deşeurile găsite în preajma potecii turistice sau la stâna din Colţii Padinei. Cu forţe proaspete, date de sandvişurile luate în rucsacul propriu, au început cele mai antrenante probe, adică atelierele de căţărare (normal, asigurată – „în manşă”) pe o stâncă de 15-20 m din Vărăria Mică sau rapel (de asemenea, cu asigurare) pe un alt traseu, mai lung, de peste 30 de metri. 

„Conform tradiţiei, sâmbătă seara, s-a organizat un mic foc de tabără, un bun prilej de a intona cântece de munte sau de a degusta gogoşi aduse de gazdele de la pensiunea Gură de Rai sau de a frige, fiecare individual, bezele. Întrucât, în urma probelor de concurs, punctajele erau apropiate, duminică dimineaţa s-a derulat cea mai spectaculoasă probă, un tur pe un parc de aventură din zona hotelului Peştera. Prin cumularea punctelor, a fost desemnată echipa câştigătoare, formată din elevi ai Şcolii Coresi din Târgovişte. La finalul taberei, toţi participanţii au primit câte un tricou cu sigla proiectului, câte o diplomă specială,  insignă şi medalie. Fiecare echipă a primit şi câte o minicupă care, sigur, va sta în vitrina de onoare a fiecărei şcoli. De menţionat că dintre cei 30 de participanţi, 12 au purtat cu mândrie şi eşarfa de cercetaş, ca membri ai Centrului Local „Naparis” al Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României”, a mai spus Nicolae Posta.

voluntariat bucegi
voluntariat bucegi
voluntariat bucegi
voluntariat bucegi
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite