Vizitaţi Schitul şi Peştera Ialomicioara, supranumită “Peştera Regilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lăcaşul de cult are o istorie tumultuoasă, ca şi cum răul s-a luptat să sufoce trăinicia acestui aşezământ. Traseul Peştera-Babele-Vârful Omu-Obârşia Ialomiţei îţi taie răsuflarea prin măreţie şi pitoresc.

Periplul prin Bucegii dâmboviţeni poate continua cu zona celor mai atractive puncte turistice de pe platoul montan: Peştera Ialomicioara şi schitul cu acelaşi nume, Babele, Sfinxul, Vârful Omul şi Obârşia Ialomiţei. Izvorul care devine râul Ialomiţa ţâşneşte dintr-o stâncă situată la peste 1600 de metri altitudine.

Schitul a fost mistuit de flăcări în mai multe rânduri
Ne-am oprit mai întâi la Peştera Ialomicioarei. În această zonă încadrată de versanţi abrupţi şi pădure de brazi, răcoarea nu este întinată nici măcar vara când temperaturile devin insuportabile. Pârâul care răzbate din peşteră alimentează această atmosferă plăcută. La intrare în grotă, a fost construită o bisericuţă, cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Lăcaşul de închinăciune are o istorie zbuciumată. Răul s-a luptat parcă să sufoce trăinicia unui asemenea aşezământ, schitul fiind mistuit de flăcări în mai multe rânduri. Iubitorii de speologie sau simplii turişti au ocazia să pătrundă în Peştera Ialomicioara pe o adâncime de aproximativ 400 de metri. Culoarele destinate vizitatorilor sunt electrificate, iar accesul se face pe scări din lemn. Pot fi admirate sălile Mihnea Vodă, Decebal, Maria, La Răspântie, La Altar, Grota ascunsă, decorată cu stalactite şi stalacmite, şi Grota Urşilor, unde au fost găsite schelete ale ursului de peşteră. Eşti cuprins rapid de o linişte profundă. De undeva din străfunduri, se aud doar gemetele izoarelor care îşi croiesc cale spre lumină.

Vârful Omu, unul dintre cele 7 puncte energetice din România
Din zona Hotelului Peştera, poţi porni, urmând marcajul, spre culmile Bucegilor. Primul reper: Babele. Pe potecă, traseul îl poţi face în aproximativ două ore. Cu telecabina, urci în doar 10 minute. Emblemele Bucegilor, Sfinxul şi stâncile botezate Babele, ascund parcă ceva misterios. Unii spun că ar fi de fapt sculpturi create cu scop ritualic. Alţii, mai apropiaţi de ştiinţă, zic că s-ar fi format prin simplu proces de eroziune: vânt-apă-zăpadă. De la Cabana Babele, turistul poate urma traseul spre Vârful Omu. Este bine să serveşti masa la cabană sau să îşi iei cu tine provizii. La Omu, punctul locuit situat la cea mai mare altitudine din România (2504), până şi o banală ciorbă de legume trece de 10 lei porţia. Este normal, având în vedere că aprovizionarea se face cu desagii. După ce îţi încarci bateriile în acest punct energetic al României, cum este considerat Vârful Omu, cobori spre Obârşia Ialomiţei. Peisajul este de-a dreptul fascinant. Stânci golaşe, abrupturi, goluri alpine pe care pasc turmele de mioare, ca şi cum ar fi agăţate într-un tablou fermecător.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite