VIDEO Pelerinaj cu îmbulzeală. Enoriaşii au sărit gardurile amplasate de jandarmi pentru a ajunge mai repede la racla Sf. Nifon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
noriaşii au venit să se roage cu noaptea în cap. Unii s-au trezit şi la 4 dimineaţa ca să prindă un loc în autocarele pregătit ba de primării, ba de parohii
noriaşii au venit să se roage cu noaptea în cap. Unii s-au trezit şi la 4 dimineaţa ca să prindă un loc în autocarele pregătit ba de primării, ba de parohii

Credincioşii nu s-au dezis nici acum de praticile din anii trecuţi. Bătrânii au alergat, la propriu, pentru a ajunge mai repede la moaştele Sfântului Nifon. Primarii şi preoţii au pus la dispoziţie zeci de autocare pentru a umple Parcul Mitropoliei de enoriaşi. De aici şi până la  probleme medicale nu a fost decât un pas. Zeci de bătrâni au avut nevoie de asistenţă de specialitate.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfinţia Sa Nifon Mihăiţă, Arhiepiscopul Târgoviştei. Şi premierul Victor Ponta s-a rugat, ce-i drept, doar vreo jumătate de oră.

Deşi au anunţat că vor strânge peste 20.000 de credincioşi, la sărbătoare abia dacă s-au strâns 10.000 şi chiar dacă au fost mai puţini, tot nu au fost ordonaţi şi s-au îmbulzit şi de această dată să închine la moaşte.

Târgovişte, luat cu asalt de autocare

Enoriaşii au venit să se roage cu noaptea în cap. Unii s-au trezit şi la 4 dimineaţa ca să prindă un loc în autocarele pregătit ba de primării, ba de parohii. 

“Venim de la Voineşti. Ne-am trezit foarte devreme ca să prindem un loc în autocar. Parohia ne-a pus la dispoziţie două autocare”, ne-a spus dascălul de la biserica din Voineşti.

Şi primăriile PSD s-au mobilizat exemplar, ştiind că la eveniment participă Victor Ponta. De exemplu, primăria Brezoaiele a trimis la Târgovişte un autocar plin cu 30 de persoane.

Poliţia rutieră a fost şi ea mobilizată în fiecare intersecţie din oraş pentru a face faţă valului de turişti de o zi.

S-au rugat pentru sănătate şi pace

Chiar dacă au venit să se roage cu noaptea în cap, puţini au ştiut cine a fost sau ce minuni  a făcut Sfântul Nifon. Au ştiut doar că e slujbă şi că au menirea de a se ruga. “Ne-am rugat pentru înţelegere în casă. De la 7 am venit. Se ajunge relativ repede la raclă. E a cincea oară de când vin aici. Nu cunosc viaţa Sfântului Nifon, dar am mă rog pentru băiatul meu, care nu vede. Oricum, trebuie să ne rugăm cu toţii pentru că suntem dezbinaţi cum nu s-a mai pomenit. Clasa politică lasă mult de dorit şi trebuie să ne rugăm şi pentru ea”, ne-a spus Maria Vârjoghe, din comuna Cojasca.

Despre Sfântul Nifon

Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului, a fost sârb după tată şi grec (din Peloponez) după mamă. În anul 1503 înfiinţează Episcopiile Râmnicului şi Buzăului. Căsătoria domniţei Caplea, sora voievodului Radu cel Mare, cu boierul moldovean Bogdan, care îşi abandonase soţia, nu a fost acceptată de mitropolitul Nifon, întrucât era împotriva canoanelor bisericeşti. Aceste neînţelegeri cu domnitorul Radu cel Mare l-au determinat să renunţe la scaunul arhieresc şi să se retragă la Mănăstirea olteană Bistriţa. Apoi, Sfântul Nifon s-a retras în ultima vreme a vieţii în Muntele Athos, la mănăstirile Vatoped şi Dionisiu, vieţuind asemenea monahilor de rând, până la 11 august 1508, când s-a mutat la cele veşnice.

Cea mai importantă capodoperă a Sf. Ier. Nifon este, alături de marea reorganizare bisericească, profunda înnoire morală şi marele avânt al misiunii bisericeşti, fiul său duhovnicesc, Sf. Voievod Neagoe Basarab, cel care, datorită îndrumării sale spirituale şi culturale, a devenit model desăvârşit de politician creştin, adevărată întruchipare în plan public al virtuţilor creştine”, a spus ÎPS Nifon, arhiepiscopul Târgovişte, mulţimii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite