VIDEO Păţania fostul şef al ISJ Dâmboviţa, rămas captiv pe insula Samothraki, din Grecia: „Grecii sunt aproape comici. Vacanţa se prelungeşte”

VIDEO Păţania fostul şef al ISJ Dâmboviţa, rămas captiv pe insula Samothraki, din Grecia: „Grecii sunt aproape comici. Vacanţa se prelungeşte”

Sinistraţi Grecia. FOTO: Sorin Ion

Printre sutele de români rămaşi blocaţi pe insula Samothraki, din nordul Greciei, se numără şi fostul inspector alISJ Dâmboviţa, prof. Sorin Ion. Feribotul "SAOS II" care făcea legătura între insula Samothraki şi oraşul Alexandroupolis din Grecia continentală s-a defectat săptămâna trecută, iar nava trimisă să suplinească lipsa feribotului s-a stricat şi ea.

 
Situaţia celor peste 1.500 de turişti este dramatică, în condiţiile în care pe insulă au izbucnit incendii de vegetaţie, care iau amploare.
 
„Grecii sunt aproape comici. Căpitania ne anunţă că "posibil" sa ajungă azi un ferryboat si ne trimite după bilete la un birou ferecat unde scrie mare ca nu eliberează bilete. Realist vorbind, mai mult decât intervenţii la nivel diplomatic nu prea ar avea ce să facă. Doar că nici măcar asta nu am aflat să fi făcut. Poate nu stiu eu. Oricum, e cert că, dacă am fi fost, de exemplu, cetăţeni americani, altfel s-ar fi mişcat autorităţile. Cum, în afară de localnici, sunt 90% români, nicio problemă.
 
Sorin Ion a postat şi un videoclip în care se vede un incendiu de vegetaţie uscată la mare departe de locul în care sunt blocaţi.
 
„Vacanţa se prelungeşte fără să vrem. Nu se ştie până când”, a precizat el.
 
Feribotul "SAOS II" care făcea legătura între insula Samothraki şi oraşul Alexandroupolis din Grecia continentală s-a defectat săptămâna trecută, iar nava trimisă să suplinească lipsa feribotului s-a stricat şi ea.
 
Printre ce aproximativ 1.500 de turişti blocaţi pe insulă se numără români, bulgari, sârbi, francezi, britanici şi italieni.
 
Autorităţile elene le-au promis oamenilor că abia miercuri sunt şanse să sosească un nou feribot, capabil să-i transporte pe o parte din cei ce au rămas „prizonieri” pe insula din nordul Greciei. Deşi autorităţile locale au oferit cazare gratuită la un camping din afara oraşului şi o masă gratis pe zis la una din tavernele din port, cei circa 2.000 de turişti se plâng că au dormit fie sub cerul liber sau în corturile montate chiar în port sau, mai rău, înghesuiţi în camere de hotel la suprapreţ.
 
 

În apropierea portului au izbucnit incendii de vegetaţie

Şi în timp ce unii încearcă disperaţi să părăsească insula, alţii vor să ajungă în Samothraki, unde au rezervări. Hotelierii spun că se confruntă cu foarte multe vacanţe anulate.

Şi pentru ca haosul să fie complet, în apropiere de port au izbucnit incendii de vegetaţie. Pompierii locali au fost deja anunţaţi că nu vor primi întăriri, tot din cauză că nu există curse.

Problemele au început acum o săptămână, când feribotul SAOS 2 s-a stricat. Singura legătură cu restul continentului a rămas un vapor care putea transporta doar pasageri, dar nu şi maşini. Vineri, autorităţile elene au anunţat că au găsit o altă navă, Azores Express, care poate transporta şi vehicule şi care urma să înceapă activitatea de sâmbătă. Dar la prima cursă nu a putut ajunge la destinaţie din cauza vremii, iar apoi s-a defectat.

Oficialii greci au anunţat că abia miercuri va veni un feribot rapid care să transporte turiştii.
 
 
Vineri seară, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru turiştii care merg în Grecia cu privire la riscul ridicat de incendii de vegetaţie, respectiv cod roşu, pentru sâmbătă, pe fondul temperaturilor ridicate. Mai mult, MAE atenţiona şi cu privire la defecţiunile survenite la feribotul ce asigură legătura între insula Samothraki şi ţărm. „Urmare a unor defecţiuni intervenite la nava care asigura transportul autovehiculelor pe ruta Alexandroupoli - Insula Samothraki şi retur, temporar, cursa nu se mai poate efectua. Transportul pasagerilor este asigurat doar de o ambarcaţiune auxiliară. Conform informaţiilor furnizate de Căpitănia Portului din Alexandroupoli, în prezent, se caută soluţii pentru deblocarea situaţiei”, se arată în comunicatul MAE.
 
Marţi, Ministerul de Externe a emis o nouă atenţionare de călătorie pentru Grecia, atenţionând asupra riscului ridicat a unor incendii de vegetaţie în zonele Attica, Insula Evia, Korinthia, Argolida, Viotia, Insulele Sporade, Evros, Insula Limnos, Insula Skyros. În ceea ce priveşte situaţia românilor din Insula Samothraki, MAE a comunicat că este în contact cu o parte dintre cetăţenii români aflaţi pe insulă, cu autorităţile navale elene şi autorităţile locale competente în domeniu şi că a soluţionat deja mai multe solicitări de asistenţă.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: