VIDEO Luna Mondială a Astronomiei (Global Astronomy Month) – GAM 2014

VIDEO Luna Mondială a Astronomiei (Global Astronomy Month) – GAM 2014

Participarea este gratuită la toate manifestările

Începând cu anul 2010, pentru a valorifica moştenirea lăsată de Anul Internaţional al Astronomiei 2009, la iniţiativa organizaţiei mondiale Astronomi Fără Frontiere, luna aprilie este Luna Mondială a Astronomiei.


Pe întreg mapamondul se sărbătoreşte astronomia în diverse forme. Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) continuă şi anul acesta tradiţia organizării de manifestări în Luna Mondială a Astronomiei dedicate publicului larg în general şi tinerilor în special.
 
În calendarul de activităţi organizate de SARM la Târgovişte şi în judeţul Dâmboviţa sunt incluse:
 
- Sărbătoarea Stelelor (Global Astronomy Month), eveniment global organizat pe 5 aprilie când Luna se afla în preajma fazei de Prim Pătrar, fiind cel mai bine vizibilă prin telescop. SARM va instala două telescoape în Piaţa Tricolorului începând cu ora 20:00. Se vor putea vedea munţii şi craterele de pe Lună, precum şi planeta Jupiter şi planeta Marte, aflată în această perioadă la cea mai mică distanţă de Pământ.
- Expoziţie de fotografie cosmică realizată din spaţiu şi de astrofotografie, Muzeul de Istorie Dâmboviţa, 8 aprilie – 5 mai. Vernisaj pe 11 aprilie la ora 12:30.
- Educaţie prin astronomie în săptămâna Şcoala Altfel, 11 aprilie, ora 13:00. Program interactiv la Biblioteca Judeţeană I.H. Rădulescu: constelaţiile şi orientarea pe bolta cerească, utilizarea planisferei, expoziţie de astrofotografie, proiecţii de imagini şi filme, fond de carte de astronomie, activităţi specifice pentru elevi şi studenţi în anul 2014.
- Observarea curentului de meteori Lyride, 20-23 aprilie. Punct de observaţii în localitatea Priboiu.
- Lumea pe timp de noapte (Globe at Night), program global de numărare a stelelor pentru stabilirea calităţii cerului nocturn, 20-29 aprilie.
- Ziua Soarelui (Sun Day), 27 aprilie. Observarea Soarelui prin telescop cu filtre speciale de protecţie. Parcul Chindia.
- Program special pentru persoanele private de libertate (Penitenciarul de la Mărgineni)
- Program special pentru persoanele cu dizabilităţi – Centrul de zi Târgovişte
- Emisiunea de astronomie Noi şi Cerul, sâmbăta, de la ora 15:00 la Columna TV, ediţii speciale dedicate Lunii Mondiale a Astronomiei
- Închidere Luna Mondială a Astronomiei – Program de observaţii prin telescop şi stand în Parcul Chindia, 1 mai.
 
În caz de vreme nefavorabilă, activităţile desfăşurate în aer liber pentru observaţii astronomice vor fi reprogramate.
 
Participarea este gratuită la toate manifestările.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: