VIDEO Lacrima Bizanţului, descoperire rară făcută de arheologi la Mănăstirea Viforâta de lângă Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
LACRIMARIUM - FOTO: Arheologie Medievală în Târgovişte
LACRIMARIUM - FOTO: Arheologie Medievală în Târgovişte

Săpături ample efectuate de arheologi, în această perioadă, la Mănăstirea Viforâta, din judeţul Dâmboviţa, au condus la o descoperire extrem de importantă. Specialiştii au dat peste un lacrimarium foarte vechi.

Se întâmplă rar ca vasele de sticlă să traverseze secolele în condiţii intacte. De obicei, arheologii le descoperă în stare fragmentară. 

Vasele de sticlă intacte au fost găsite în contexte arheologice deosebite, fiind depuse în locuri special amenajate pentru protecţie. 

Aşa a fost şi în cazul descoperirii de la Mănăstirea Viforâta. Acest tip de vas de sticlă, din categoria Lacrimarium, Balsamarium sau Olfactoriolum, botezat mai modern „Unguentarium”, are o vechime mare, fiind întâlnit în civilizaţia elenistică, răspândit în Imperiul Roman, în cel Bizantin şi în statele ce au orbitat în aria de influenţă a Ortodoxei bizantine. 

Acest tip de vase mici, preţioase şi de care oamenii au avut mare grijă, au servit ca recipiente pentru cosmetice, parfumuri, creme diverse aromatice, spun arheologii. 

VIDEO: Arheologie Medievală în Târgovişte

O altă întrebuinţare, caracteristică şi spaţiului de la sud de Carpaţi - Ţara Românească, a fost cea de vas liturgic, utilizat în ceremonialul religios, în special la înmormântări. 

„Câteva exemplare, puţine la număr, au fost descoperite la temelia unor lăcaşuri de cult. În ele se păstrau uleiurile sfinte - mirul. Aceste vase apar în sec. XIV-XVIII, pe tot întinsul Ţării Româneşti. Unele sunt de provenienţă occidentală - atelierele de la Murano, de exemplu. Altele pot proveni de la ateliere locale, Matei Basarab având o sticlărie la mică distanţă de capitala Târgovişte. Vasul nostru, descoperit în timpul cercetărilor arheologice preventive efectuate de Complexul Naţional "Curtea Domnească" din Târgovişte la Man. Viforâta este un exemplar pe cât de rar, pe atât de elegant în realizare”, se arată pe pagina Arheologie Medievală în Târgovişte.

lacrimarium viforata
lacrimarium viforata

Sursa Facebook Arheologie Medievală în Târgovişte

Are o înălţime de aproximativ 20 cm, gât înalt, uşor oblic şi torsionat, sugerând eleganţa gâtului unei lebede. Gura este largă, evazată şi îngustată în zona de scurgere a lichidului. 

Corpul este cilindric, bombat cu fundul plat. Culoarea este gălbuie, iar striaţiile verticale ale corpului joacă rol de decor.

Vasul va fi expus în curând la Curtea Domnească din Târgovişte - clădirea Muzeului Tiparului şi Cărţii Româneşti Vechi.

VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:

 

Povestea Maicii Pangratia de la Mănăstirea Viforâta, vânată de bolşevici pentru că „a avut grad de ministru”: „Am prins în închisoare şapte Boboteze”

 

Descoperire importantă. Ruinele unor biserici vechi, găsite în interiorul Mănăstirii Viforâta

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite