VIDEO Imagini de arhivă: cum arăta Curtea Domnească în 1966

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini inedite cu ruinele Curţii Domneşti, de la 1966, au fost publicate de British Pathe. Sunt prezentate diverse ipostaze ale vechii cetăţi de scaun a Ţării Româneşti, Târgovişte.

Bisericile vechi şi clopotniţa şi Turnul Chindiei stau în centrul atenţiei. 

"Am poposit o clipă în Turnul Chindiei din slăvita cetate a Târgoviştei, cântată odinioară în versuri de Cârlova, Heliade Rădulescu şi Grigore Alexandrescu. Fiecare piatră e o filă de istorie. De la Mircea cel Bătrân la Constantin Brâncoveanu, marii noştri voievozi au ridicat aici oşti, au ctitorit Ţara Românescă. Ruinele ctitoriei lui Mircea cel Bătrân sunt restaurate, ca şi Biserica Domnească ridicată de Petru Cercel", sună descrierea videoclipului.

În 1427, în memoriile sale, cruciatul Hans Schiltberger menţioneză oraşul Târgovişte drept capitală a Ţării Româneşti, alături de Argeş. Cruciatul Hans Schiltberger a participant la expediţia militară ce s-a încheiat cu înfrângerea de la Nicopole. Dar, deoarece această lucrare a fost editată 31 de ani ulterior, se presupune că în 1396 oraşul avea deja fortificaţii, ca orice capitală a vremii.

Curtea Domnească a fost renovată în ultimii ani, iar autorităţile încă mai vor să repare ce a stricat timpul.  Târgoviştea a devenit, încă din a doua jumătate a secolului al XIV-lea (cca. 1368), curte domnească secundară, iar din primul deceniu al secolului al XV-lea reşedinţă principală a voievodului Mihail (cca. 1409-1420), fiul şi asociatul la domnie al lui Mircea cel Bătrân (1386-1418), domnul Ţării Româneşti (Maior Valachia).

Din acest început de veac, curtea de pe valea Ialomiţei, potenţată în evoluţia sa de importante activităţi comerciale, precum şi de anumite circumstanţe politico-militare, a devenit, în scurt timp, principala reşedinţă a suveranilor Ţării Româneşti, curte care şi-a păstrat funcţiile, cu unele intermitenţe, până în prima jumătate a secolului al XVII-lea.

O menţiune importantă a oraşului este în legătură directă cu Cruciada de la Nicopole, când, în anul 1396, un tânăr scutier numit Johann Schiltberger, ajuns prizonier al otomanilor după celebra bătălie, va menţiona că a trecut în drumul său spre teatrul de război balcanic şi prin cele două capitale ale Ţării Româneşti, Argeş şi Târgovişte (Agrich und Türkoich).

Se pregăteşte a doua reabilitare

Consiliul Judeţean Dâmboviţa se pregăteşte pentru a doua reabilitare a Curţii Domneşti din Târgovişte în decurs de câţiva ani. După celebra reabilitare cu termopane din perioada 2008-2011, instituţia vrea acum să repare ce s-a greşit, dar şi să reabiliteze anumite clădiri care nu au fost incluse înn proiectul precedent.

Valoarea proiectului actual este de aproape 20 de milioane de lei. În perioada 2008-2011 s-a derulat un alt proiect european, în valoare de 3,5 milioane de euro pentru reabilitarea Curţii Domneşti Târgovişte, la care arhtecţii au folosit termopane. Refacerea monumentului istoric a fost avizat şi apoi criticat de Ministerul Culturii, care a lansat în toamna anului trecut un cod al patrimoniului în care sunt arătate cu degetul lucrările de acolo.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Monument istoric cu termopane, avizat şi apoi criticat de Ministerul Culturii: „Cei mai buni specialişti se pot înşela“

Bani pentru refacerea Curţii Domneşti de la Târgovişte. "Vrem să refacem Curtea Domnească exact ca pe vremea lui Petru Cercel"

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite