VIDEO Clădire dezafectată, aparţinând fostei Şcoli de Cavalerie din Târgovişte, cuprinsă de flăcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
scoala cavalerie

A fost panică mare în Târgovişte. O clădire veche, cel mai probabil din timpul fostei Şcoli de Cavalerie, aflată în spatele Unităţii de Jandarmerie a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii s-au luptat zeci de minute cu focul, iar proprietarii care locuiesc în zonă s-au temut de extinderea incendiului.

Clădirea era dezafectată şi nu mai era de mult folosită de jandarmi. 

De altfel, imobilul nu se află în curtea IJJ Dâmboviţa, dar a aparţinut, se pare, fostei Şcoli de Cavalerie de la Târgovişte. În imediata apropiere a locului în care a izbucnit incendiul au fost executaţi soţii Ceauşescu, iar recent a fost dat în folosinţă un mall.

La stingerea incendiului a intervenit Detaşamentul Târgovişte cu 3 autospeciale si 14 pompieri. În 1982, la Târgovişte, este mutată, din Bucureşti, Şcoala Specială de Cavalerie, formă superioară de învăţăâmânt superior. În 1895 – 1898, i se construieşte un pavilion administrativ în vecinătatea fostei Pieţe Centrale a Târgoviştei. 

La 20 octombrie 1907, în prezenţa principelui moştenitor Ferninand, în acel moment inspector principal de cavalerie,  este pusă piatra de fundament a noului local al şcolii, pe Bulevardul Regelui Carol I, lângă gara oraşului, inaugurat la 20 octombrie 1909. 

Şcoala se întindea pe mai mult de 100 de hectare de teren, date de Primăria din Târgovişte către Administraţia Războiului.  

Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie de la Târgovişte  avea 4 grajduri cu câte 84 de cai fiecare, două manejuri, infirmerie de cai, potcovărie, magazii de furaje. La ele se adăugau spaţiile pentru ofiţeri şi tinerii soldaţi, inclusiv un cazinou pentru ofiţeri.

În 1916, ca urmare a ofensivei germane din Primul Război Mondial, la sud de Carpaţi,  Şcoala Pregătitoare de Ofiţeri de Cavalerie, - denumirea sa de atunci – este dislocată la Bârlad şi Botoşani. 

În 1918, Şcoala de Cavalerie este readusă la Târgovişte, în localul de pe Bulevardul Regele Carol I şi va funcţiona până în 1948, când ste mutată la Sibiu, fiind desfiinţată în 1954, odată cu dispariţie armei cavaleriei. Între 1918 – 1948 în cazarma Şcolii de Cavalerie, a fundţionat, în alterenanţă cu Garnizoana Sibiu, Şcoala de Ofiţeri de Rezervă de Cavalerie şi Şcoala de Subofiţeri de Cavalerie.

Imagine indisponibilă
Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite